„Вероятно над 700 души ще бъдат командировани за организация на изборите в чужбина”, обясни заместник-министърът

769 ще са изборните секции зад граница. Сънародниците ни в чужбина ще гласуват в 60 държави. 245 ще са секциите зад граница, в които ще се гласува с машина, а в 388 ще се гласува 2 в 1. От тях в 378 ще се проведат избори и за Европейски парламент. Вотът за ЕП се провежда в страните членки на ЕС, а извън тях – само в дипломатическите и консулските представителства.

Организацията на изборите: Очакват ли се проблеми и ще бъдат ли спазени сроковете

И този път, рекордьор по брой секции, е съседна Турция, там ще бъдат разкрити 166 секции. След южната ни съседка, се нарежда Обединеното Кралство със 118 изборни секции, а третото място остава за Германия, където за първи път секциите ще са 103. 

Подаваме сигнали за купуване на гласове на денонощна телефонна линия

В началото на месец юни стартира и онлайн обучението на членовете на секции зад граница. На някои места, като Турция например, е възможно да има проблеми, заради съвпадението на датата на изборите с празници, което може да доведе до забавяне на протоколите. 

Организацията за вота зад граница, върви по план, увериха от външното ни министерство. И признаха, че изборите 2 в 1 са предизвикателство, особено в държави, които не са членки на ЕС, където за да има секции трябва да бъдат командировани хора от България.

„За първи път ние имаме избори две в едно, което води до тези сериозни предизвикателства, свързани с организацията в чужбина. Трите държави, в които няма да има избори за европейски парламент, но пък има секции за народни представители са Нова Зеландия, Сингапур. Това са държави, в които ние нямаме дипломатическо и консулско представителство”, каза постоянният секретар на МВнР Светлан Стоев.

„Вероятно над 700 души ще бъдат командировани за организация на изборите в чужбина”. Това заяви зам.-министърът на външните работи Иван Кондов на брифинг за организация на предстоящите избори 2 в 1 на 9 юни. „Имаме всички разрешения от държавите, където се изисква разрешителен режим за организиране на избори”, обясни дипломатът.

Кондов подчерта, че има места, където от МВнР командироват повече хора, защото там няма достатъчно български представители, които да организират изборите. Той даде пример с Алжир, където има само един български дипломат.

„Всички срокове, които имаме по Изборен кодекс, са били спазени – както от МВнР, така и от колегите ни в дипломатическите и консулските представителства. Това е свързано с много работа и през почивните дни”, допълни Кондов. 

Целия разговор гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase