Във вторник следва гласуване в парламента

Правната комисия към грузинския парламент отхвърли днес ветото, наложено от президентката на Грузия Саломе Зурабишвили на 18 май върху спорния закон за чуждестранното влияние, който предизвиква вълни от протести седмици наред.

Президентът на Грузия наложи вето на закона за "чуждестранното влияние"

След този ход следва гласуване от всички депутати във вторник, за да бъде анулирано ветото. Според нея и други опоненти на нормативния акт, наричан и закон за чуждестранните агенти, той ще ограничи медийната свобода и ще възпрепятства присъединяването на страната към Европейския съюз.

Законопроектът беше одобрен от депутатите от управляващата партия "Грузинска мечта" и техните съюзници в парламента. Мнозинството е налице за вота във вторник, за да бъде обезсилено ветото на Зурабишвили.

Законът изисква всяка организация, която получава над 20% от финансирането си от чужбина, да се регистрира като „отстояваща интересите на чужда сила“.

ЕС настоя Грузия да отмени закона за "чуждестранно влияние“

Протестите бушуват периодично в столицата Тбилиси, а президентката Зурабишвили и министър-председателят Иракли Кобахидзе се критикуваха взаимно в речите си вчера, по време на честването на Деня на независимостта на Грузия.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: Иво Тасев, БТА