Според него до края на годината България ще покрие критерия за инфлацията

Има всички предпоставки Законът за въвеждане на еврото да бъде разгледан и гласуван от Народното събрание до края на лятото. Това обяви Методи Методиев, заместник министър на финансите. 

Борел: ЕС иска да предостави 6,9 млрд. евро военна помощ за Украйна, но Унгария блокира процеса

Законът за въвеждане на еврото, който се подготвя през последната година и половина и за чиято подготовка е черпен опит от Хърватия, е част от националното законодателство и като такъв не е обект на оценка от страна на Европейската комисия в редовния конвергентен доклад, уточни Методиев. Законът за Българската народна банка обаче е част от този процес и заместник министърът изрази увереност, че докладът за България ще даде положително становище за съответствието на законодателството ни. 

По линия на инфлацията, зам.- финансовият министър каза, че моделите на Министерството показват, че България ще покрие този критерий до края на годината.

„Последните данни за инфлацията потвърждават тенденцията за спад, но понижението още не е достатъчно”, посочи Методиев. Той потвърди отново, че България може да поиска извънреден конвергентен доклад веднага щом е покрила всички номинални критерии за членство в еврозоната.   

Заместник-министърът присъства на  конференцията „Въвеждане на еврото - рискове и предизвикателства. Опитът на Хърватия". Събитието е подготвено съвместно от Българската търговско-промишлена палата (БТПП), Българо-хърватския бизнес клуб и в сътроудничество с ръководителя на Службата по търговско-икономическите въпроси на България в Загреб Мирела Тасева. Конференцията предлага дискусия за рисковете и предизвикателствата, които очакват страната ни с приемането на еврото. 

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: Делян Петришки, БТА