Цената на продукта става все по-висока

Розоберът тази година започна изключително рано. Успя ли България да произведе добър продукт от „течното злато” – розовото масло, и какъв е процесът по добиването му?

„Климатичните промени са сериозни - ниски нощни температури, много дъждове и ветрове. Цъфтежът на розите започна след 15 април в Казанлък - малко по-късно от брането в Карлово”, разказа в ефира на „Здравей, България” Севдалина, технолог за производство на розово масло.

Розоберът подрани заради топлото време

Тя сподели, че розоберът е изключително труден процес. „Розовото масло от години прославя България. Трябва да се произвеждат повече натурални продукти у нас”, каза още Севдалина.

„Най-сериозните ни партньори са в Китай. Ние сме финансово живи, благодарение на тях”, обясни Радион Попов, собственик на дестилерия.

Търсенето на розово масло става все по-голямо, а цената му - все по-висока. „Най-скъпото нещо от себестойността на маслото е самият розов цвят”, каза още технологът Севдалина.

Повече по темата гледайте във видеата.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase