Френската столица променя мобилността с грандиозни мерки

Град създаден с любов към хората много преди автомобилите да застрашат пейзажа на френската столица. Светът наблюдава града по време на Олимпийските игри и жителите му са възложили на кмета Ан Идалго да направи града по-приятен за живеене.

Снимка: iStock

Защо в някои страни движението е от лявата страна на пътя, а в други - отдясно (ВИДЕО)

Радикалната промяна идва бързо в Париж, обикновено чрез референдуми. „Планетата гори и ние в Париж решихме да не стоим с кръстени ръце”, каза кметът. Но опитът да се забранят колите в града поляризира парижаните.

Провеждането на Летните олимпийски игри наближава. Те представляват глобалната сцена, която ще бъде и големият тест – устойчив или туристически град е Париж. Може ли да бъде пример за други европейски градове?

Градски оазис: Квартал в Богота успя да намали трафика (ВИДЕО)

 „Искаме да дадем повече пространство на природата и на хората и по-малко място за колите”, заяви заместник-кметът Кристоф Найдовски, който играе водеща роля в екологичната трансформация на столицата.

Повече гледайте във видеото. То е част от предаването „Ускорение” на „Дойче веле”, което се излъчва всеки понеделник от 14:30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле” и в ефира на „Събуди се” по NOVA всеки уикенд.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase