През Втората световна над 100 000 произведения и културни ценности са заграбени от нацисти

Два натюрморта от седемнадесети век, заграбени по време на нацистката окупация, бяха върнати на 48 наследници на еврейското семейство, което ги е притежавало. Те са били изложени в Лувъра в Париж през 50-те години на миналия век, тъй като наследниците не били открити. Сега те дариха картините на най-големия музей в света, съобщи АФП.

Кости, черепи и пера: Изкуството на коренните народи

Голяма част от наследниците, както техните деца и внуци, се събраха във вторник около двата натюрморта, дело на Флорис ван Шутен и Петер Бинойт, рисувани вероятно през 1630 г. и 1620 г. Творбите ще бъдат изложени пред публика в Лувъра от сряда заедно с исторически документи за семейството, което ги е притежавало.

„Това е изпълнен дълг към моето семейство, което е било преследвано и чиято история говори на следващите поколения”, каза пред АФП една от наследничките, която се представя само като Марион. Директорът на Лувъра Лоранс де Кар подчерта, че това е призив историята никога да не се забравя.

Двете картини от дълго време са в Лувъра със статут на творби, които са заграбени, но не са върнати след Втората световна война на собствениците или техни наследници и затова са предоставени за стопанисване от национални музеи.

Наследниците на семейство Жавал, които са притежавали картините, но са били депортирани и убити в Аушвиц, са открити неотдавна благодарение на усилията на изследователи от Министерство на културата на Франция, Националните архиви и на държавната комисия за компенсация на жертвите на заграбване, подпомагани от генеалози.

Париж си е Париж: Кои други френски градове си струва да посетим

Объркване с имената и адреса на семейството на Емил и Мари-Анна Жавал попречило реституирането на заграбените картини, което било поискано от дъщеря им Матилд още през 1945 г. Натюрмортите били задигнати от дома на семейството през 1944 г.

Между 1940 г. и 1945 г. близо 100 000 произведения и културни ценности са заграбени във Франция, основно от еврейски семейства, от нацистите и режима Виши. Повечето от ценностите са прехвърлени в Германия.  След края на войната около 60 000 произведения са върнати във Франция и от тях 45 000 са реституирани. От останалите 15 000 близо 13 000 са продадени от държавата, 2200 са предадени за съхранение от националните музеи. В Лувъра са 1610 от тях.

Новините от друг ъгъл - последвай ни в TikTok и открий лицата зад събитията, които формират света ни!

Източник: Антоанета Маркова, БТА