Луксозен начин на живот издал част от жителите на сливенския квартал "Надежда"

Награди за антимафиотите, разкрили схемата за източване на социални помощи във Великобритания. Вътрешният министър Калин Стоянов връчи отличия на полицаите от Сливен, които първи установили злоупотребите със средствата.

Всичко започнало през 2020 година, когато екипът на инспектор Васил Панайотов забелязал, че част от жителите на сливенския квартал "Надежда" започнали да водят луксозен начин на живот.

Какви документи са фалшифицирали българите, източили 54 милиона паунда от социални помощи

Антимафиотите се усъмнили, че парите идват от легални доходи. Новобогаташите, в стремежа си да изпъкнат, сами се издали. "Обичат да парадират с имуществото си. Част от парите си оставят в организаторите на престъпните групи - в техни банкови сметки. С тях те си купуват имоти и автомобили", обясни Панайотов.

Някои от замесените в схемата получавали цялата сума на социалните помощи. В масовия случай обаче не знаели английски и се доверявали на лидерите на бандата, които да попълват документите вместо тях.

"Няколко месеца получават първоначално тези помощи и впоследствие им се взимат от организаторите, т.нар. лидерите на престъпните групи под претекст, че Великобритания е взела помощите по една или друга причина и те няма просто на кого да се оплачат", допълни инспекторът.

Затвор за българите, източили милиони от социални помощи във Великобритания

По-малко от два месеца, след като започнали разследването, българските служби предали на колегите си във Великобритания имената на замесените в схемата. "Направи ми впечатление, че бяха изненадани, дори скептично настроени, но в рамките на 2-3 дни, като им подадохме конкретни данни, нещата се промениха", посочи още Панайотов.

Петима българи вече са с присъди във Великобритания заради измамата за над 54 млн. паунда, източени като социални помощи. Общо те получиха 25 и половина години затвор.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase