Гръцката музикална звезда споделя пред Деси Банова-Плевнелиева какво му е коствало да е толкова успешен през годините, любовта или болката го вдъхновяват и кое е чудото в живота му

Специално за „Събуди се“ в „Тук и сега“ журналистът Десислава Банова-Плевнелиева се среща с популярния гръцки изпълнител Никос Вертис. Той е много обичан, а песните му се пеят от милиони по целия свят. Певецът е роден в Нидерландия, където е живял със семейството си до 6-годишна възраст. Гръцките му корени са от Галипсос, село близо до Кавала. Но какво е взел от натюрела на холандците и какво – от гърците, той разказва в неговия клуб в Атина. Певецът вярва, че е успял да вземе най-доброто от двете култури. И колкото повече е пораствал, толкова повече е осъзнавал разликите в културите и характера на народите. Никос Вертис има 5 студийни албума, повечето от които двойно или тройно платинени. Повечето му песни са хитове и е определян като крал на гръцката песен.

Кой запали любовта Ви към музиката и спомняте ли си първото Ви излизане на сцена?

„За първи път бях на сцена на 9 години, бях много малък. Свирех бузуки и в музикалното училище, където учех, ни подготвяха да изнасяме концерти веднъж годишно пред родителите. Така успяваш да усетиш какво е чувството да си на сцена, да разбереш енергията на сцена. Беше много полезно за нас- малките деца. Беше труден момент за мен, защото няма как да не си уплашен, когато се изправиш пред хиляда души, пък било и то родители, семейство и приятели. Беше много трудно, но и много вълнуващо“, разказва за първите си изяви изпълнителят.

Какво му коства през годините да се превърне в успешен певец?

„Винаги съм се стараел да творя музика. Още от дете работех по музика с цялото си сърце. Знаете, че понякога, когато дойдат парите, славата и успеха, мисленето на човек се променя, но аз винаги съм се стараел да бъда здраво стъпил на земята и да остана търсещ, когато правя музика –точно както когато бях малък. Много се радвам и се чувствам изпълнен с любов и енергия за музика. В момента, в който почувствам празнота, слушам музиката си или просто слушам музика. Водя много щастлив живот, слава Богу, с привилегията страстта ми да е моята работа“, споделя Вертис.

Какво е усещането хиляди да викат името ви и да пеят песните ви?

„Знаете ли, много съм поласкан да чуя как публиката аплодира и обича музиката ми. Прави ме много щастлив, защото музиката минава през живота и докосва сърцето на всеки човек. Всички ние свързваме конкретна песен с преживяване и случка от живота ни. Магично е. Вярвам, че това е дар Божи!“, споделя обичаният не само в Гърция, в България, но и в целия свят изпълнител.

Музиката Ви вдъхновена ли е от личния Ви живот?

„Не винаги. Понякога съвпада с някои моменти от живота ми, но дори сам да си пиша музиката или текстовете, мога да пиша по зададена от вас тема например. Може да ми разкажете история от вашия живот, а на следващия ден аз ще напиша песен за нея. Разбирате ли, не се основава само на моите случки“, разказва за емоционалните си песни, в които често пее за любов Вертис.

Кое е по-силното вдъхновение – любовта или болката?

„Най-добрите моменти за вдъхновение са или когато си много щастлив, или много тъжен. Ако си така да се каже нормален, моментът не е подходящ да пишеш текстове или музика. По-скоро съвпада с момент на силни емоции“, разкрива вдъхновението си за композиране, пеене и свирене творецът.

Ако трябва да опишете живота си с ваша песен, коя би била тя?

„Имам късмет, не знам дали имам песен за късмет. Трябва да си голям късметлия, че да получиш каквото имам в живота си. Всеки ден, когато се събудя, винаги съм благодарен и мисля, че съм огромен късметлия. Желая го на всички по света, дано всички могат да се събудят сутрин и да са щастливи с това, с което се занимават в живота си. Страхотно е“, признава артистът.

Но все пак трябва да има нещо, за което мечтаете?

"Само здраве и щастие."

Толкова е хубаво, че Ви очаква спектакъл в София, грандиозен концерт. Кога?

На 11 октомври.

Къде?

В зала "Арена София".

Всичките Ви концерти са изпълнени със страст и ентусиазъм, за да предложите на зрителите страхотно забавление, като ги правите част от шоуто!

„Когато изляза на сцена, винаги гледам в моето шоу да има някои специални моменти – такива, в които се фокусираме върху хармонията на музиката или пък такива, които са повлияни от житейски преживявания. Понякога има моменти, когато искам хората да танцуват, да изразяват себе си, да се насладят на концерта, не само да седят и да слушат. Искам всеки концерт да е различен, да е специален. Ще Ви дам пример – не е същото, но ще придобиете представа как се чувствам на концерт. Когато отидеш на таверна или ресторант, не искаш да консумираш само едно ястие, искаш да пийнеш вино, да пробваш месно ястие, искаш салата, десерт. Така са и концертите и шоуто ми. Аз съм много строг към себе си по отношение на публиката. Когато правя концерт съм много строг към себе си по отношение на публиката, искам хората да се забавляват. Винаги се старая да бъде така. Когато те са щастливи…“

ПРЕДИ ГОЛЕМИЯ МУ КОНЦЕРТ В БУРГАС: Звездата Никос Вертис в специално интервю за NOVA (ВИДЕО)

Какви са впечатленията Ви от българската публика?

„Аз съм идвал в България отдавна, снимал съм видеоклиповете си там мисля още от 2010 или 2011 г. Имам много и добри приятели. Те често идват и в Гърция. Когато съм там, че дори и в хотелските стаи, в които отсядам – винаги имам чувството, че съм у дома. Както когато се върнеш от почивка и се прибереш вкъщи, когато влезеш в някоя стая имаш усещането, че си у дома – за мен е същото чувство, не е сякаш отивам на непознато място“, признава Вертис.

Публиката в различните държави различна ли е или публиката навсякъде е еднаква?

„Винаги е различна публиката. Не само всяка държава, но и всеки град – дори в Атина и Солун публиката е различна. Всеки град е различен, с различна публика. Всеки път. Ако си за първи път някъде са ти необходими 20-30 минути да усетиш хората. Веднъж щом си ги усетил, разбираш какво искат“, коментира певецът

Никос Вертис разказва, че като млад е предпочитал моторните спортове, без значение море или планина. С годините се опитва да забави темпото. Обича да се разхожда в планината или да отиде до брега на морето. Прекрасен дар за него е възможността да поплува десетина минути, след което да поседи на тих плаж. Открива щастието в простите неща, които се оказват най-хубавите в живота му.

Вярващ ли сте?

„Вярвам в Бог, защото вярвам, че Той ме прави по-добър човек. Учи ме на обич. Вярвам в Него не само заради чудесата и всичко, което прави за нас, а и защото сме православни, разбира се. Според мен всеки има право да вярва в каквото желае, но религията, която изповядва, трябва да го прави по-добър човек. Не чувствам, че съм добър човек. Религията винаги ме сваля на земята. Винаги ме води нещо, което спазвам и следвам. Исус ни учи, че най-важното нещо е обичта, дори, когато си тъжен или ядосан, винаги уповавайки се на Иисус и воден от обичта и любовта“, признава изпълнителят.

Кое е най-голямото чудо в живота Ви?

„Моят живот! Това, че разговаряме и сме тук…, че работя…., че виждам всичко, това е най-голямото чудо.“

Бихте ли ни разкрили повече подробности за предстоящия концерт в София?

„Концертите ми в София винаги са много вълнуващ момент. Всеки път, когато имаме концерт, те на следващия ден от присъствалите на концерта, ме правят изключително щастлив. За мен е много важно да покажа на публиката, на хората, които са дошли на концерта, че ги уважавам – чрез музиката, осветлението, звука, шоуто, всичко. Всичко трябва да си струва, всеки един момент от шоуто. За тези, които досега не са идвали на концерт, бих казал – опитайте веднъж. Забравете Никос, просто вижте какво са приготвили тези хора за вас, целият бенд, всичко – невероятно е, магия е! Надявам се, че ще ви хареса“, отправя покана към българската публика изпълнителят.

Не пропускайте грандиозния концерт на Никос Вертис в зала Арена „София“ на 11 октомври 2024 г.

Новините от друг ъгъл - последвай ни в TikTok и открий лицата зад събитията, които формират света ни!