Той ще бъде допълнен от плащания в размер на приблизително 72 милиарда евро по линия на NextGenerationEU

Европейската комисия предлага бюджет на ЕС за 2025 г. в размер на 199,7 милиарда евро. Той ще бъде допълнен от плащания в размер на близо 72 милиарда евро по линия на NextGenerationEU. 53,8 милиарда евро са предвидени за общата селскостопанска политика и 49,2 милиарда евро - за регионалното развитие и сближаване.

Лидерите на ЕС не постигнаха решение за висшите постове в блока на неформалната среща на върха

Проектобюджетът за 2025 г. насочва средства към областите, в които те могат да доведат до най-голяма промяна, в съответствие с нуждите на държавите членки. Проектът също така ще осигурява подкрепа за сирийските бежанци в Турция.

Западните Балкани

За следващата година 2,2 милиарда евро са предназначени за Инструмента за предприсъединителна помощ (IPA III) и 500 милиона евро за Механизма за изпълнение от Плана за растеж на Западните Балкани, като част от позицията за подкрепа на европейските партньори и интересите на Съюза в света.

Заместник-председателят на ЕК по икономическите въпроси Валдис Домбровскис каза, че ЕС е решен да предприеме по-нататъшни стъпки за подобряване на дългосрочната си конкурентоспособност, просперитет и лидерство на глобалната сцена и за укрепване на стратегическата си автономия.

Ще останат ли Шенген и еврозоната приоритет за потенциалното ново правителство?

Домбровскис информира още, че Европейската комисия е решила да одобри събирането на подписи за две европейски граждански инициативи, озаглавени „Въздушни квоти“ и „Спрете унищожаването на видеоигрите“.

Инициативата за въздушни квоти призовава ЕК да създаде квотен механизъм за емисиите на въглероден диоксид, който да обхваща всички покупки на стоки и услуги, като се започне с въздушния транспорт, насърчавайки бизнеса да следва политиката на декарбонизация.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: БГНЕС