Гласуването за председател противопостави политическите формации

Изборът на председател на Народното събрание противопостави парламентарно представените партии още преди той да е започнал работа по същество. Преди началото на заседанието на парламента никой не беше готов на компромис.

След като и днес изборът забуксува, лидерът на ГЕРБ беше категоричен, че от партията му няма да оттеглят кандидатурата на Рая Назарян. „Надявам се всички да бъдат отговорни, защото, ако не бъде избран председател, ще стане конституционна криза и дори не можем да отидем на избори”, заяви Бойко Борисов. Той критикува доскорошните си партньори, че не получава подкрепа за правителство. „Христо Иванов за втори път го прави този номер. Кара ме да променяме Конституцията, подкрепям всичко, което прави, а след това дезертира, заминава за Брюксел и ме оставя да се оправям с кашата”, подчерта лидерът на ГЕРБ.

Рая Назарян е новият председател на Народното събрание

Борисов коментира и отказа на ИТН да застане зад управление с първия мандат. „В тези дни на преговори, на които се явиха колегите от ИТН, имаха възможност или да бъдат смокинов лист, или да кажат, че депутатите им са купени. Подобна подкрепа не ни е нужна, защото което и от двете да кажат, е лошо за ГЕРБ”, категоричен беше той. Все пак лидерът на ГЕРБ  благодари на групата на ИТН. И този път той беше непреклонен, че оттук нататък единственият възможен за изпълнение мандат е първият. „Единственият извод, който може да се направи, е да благодарим на Слави и на ИТН. Тайно се надявах и затова изпратих и Деница Сачева, и Теменужка Петкова - този жест да го направят и ПП-ДБ. За съжаление те са се капсулирали. Благодаря на тази партия, която пое пасива”, каза Борисов.

Пеевски: Ако не направим правителство, подаряваме държавата на Путин

Представителите на ИТН обаче бяха категорични - искат експертен кабинет, но с техния мандат. Лидерът на партията Слави Трифонов постави условие с пост в социалните мрежи - ако партиите не искат нови избори, трябва да подкрепят експертен кабинет на неговата партия, с трети мандат. Трифонов отново се зарече, че ИТН няма да застане зад управление нито с първия, нито с втория мандат.

Апел дойде и от втората политическа сила в парламента. Според председателя на ДПС Делян Пеевски трябва да се търси вариант за нормално управление. „Нека всички колеги излязат от транса, в който са, и да разберат, че рушим държавата. Парламентът трябва да тръгне. Дали ще има, или няма да има правителство, е тема за след това. Нека се опитаме да направим едно нормално евроатлантическо правителство, за да запазим пътя на България, а не да я подарим на Путин”, призова Пеевски.

От ПП-ДБ обаче атакуваха избирането на Рая Назарян и заподозряха задкулисни договорки. „Днешният ден показа, че наистина си имаме малкото ДПС в лицето на ИТН. Слави Трифонов беше използван за това, за което беше създаден”, смята съпредседателят на коалицията Кирил Петков.

Оказван ли е натиск върху "Величие" да гласува за Рая Назарян

От „Възраждане” останаха на мнение, че не е задължително първият сред равни да е от най-голямата политическа сила. „Ще ви припомня, че в 45-ото Народно събрание втората политическа сила излъчи председател на парламента и както се вижда не е свършил света”, иронично заяви председателят на партията Костадин Костадинов.

От най-малката политическа сила в парламента обясниха защо са казали "не" на номинацията на ГЕРБ-СДС. „Нашата група гласува против с ясното съзнание, че не можем да подкрепим нещо, което не ни е казано какво е. Не като човек, а като политики, които ще бъдат провеждани оттук нататък”, отбеляза лидерът на "Величия" Николай Марков.

ВСИЧКО ЗА РАБОТАТА НА 50-ОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ ЧЕТЕТЕ ТУК

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase