Категорично не бихме подкрепили правителство на малцинството, заяви лидерът на партията

Четвъртата политическа сила „Възраждане” беше на консултации при президента Румен Радев за съставяне на правителство. Преди срещата на „Дондуков” 2 лидерът на партията Костадин Костадинов заяви, че партията категорично не би подкрепила правителство на малцинството, каквато заявка направиха от ГЕРБ-СДС. 

"Готови сме да разговаряме с всички, без ГЕРБ и ДПС, за широк кабинет с третия мандат. Той би бил начело с консенсусен министър-председател. Не говорим за коалиция, а за общо управление, базирано на ценности, сред които нормализация на държавата. Нашата ръка е протегната", обясни той.

След срещата Костадинов разкри, че са водени разговори с ключови фигури на ПП. "Още в самото начало заявихме формулата за успех при установени различия - гражданите дават превес на едната или другата гледна точка, така че това се решава с референдуми. Или ПП-ДБ трябва да приемат вариант да разсъждават за съставянето на общ кабинет срещу ГЕРБ и ДПС за България, или подаряват властта на тях. Говорим за общ кабинет на БСП, ПП-ДБ, "Величие" и "Възраждане". Ако ги няма ГЕРБ и ДПС вътре в уравнението, сядаме да говорим", категоричен бе той.

Продължават консултациите за съставяне на правителство при президента

Още преди консултациите Костадинов определи предложението на "Възраждане" като стрес тест на българската политическа система. "Искаме да видим ще паднат ли маските. Възможно е да има правителство в този парламент. 125 мандата са различни от тези на ДПС и ГЕРБ. Ако искаме да покажем, че може да има държава, която да не се управлява от Борисов и Пеевски, сега е моментът. Желаем предсрочни избори наесен", подчерта Костадинов.

И допълни, че КСНС трябва да бъде свикан заради избора на нов патриарх и възможна "пълзяща украинизация". Затова "Възраждане" очаква отговор от държавния глава. На това Радев отвърна, че следи процесите в БПЦ и е направил официално запитване, като е получил отговор, че няма заплаха. "Ако има тежка, критичноважна външна заплаха, можем да свикаме КСНС, но към момента такава няма", увери той.

Президентът от своя страна заяви, че ниската избирателност е поставила на изпитание както политическите партии, така и легитимността на всички институции. И зададе няколко въпроса на партията. "Как виждате преодоляването на гражданската апатия? Как преценявате бъдещето пред 50-тото НС? От ГЕРБ-СДС заявиха, че ако няма съгласие за ясно изразено мнозинство, ще формират правителство на малцинството. Бихте ли подкрепили идеята и при какви условия и имате ли формула за излизане от нелеката политическата ситуация", попита Радев.

Продължават консултациите за съставяне на правителство при президента

Той уточни, че е готов да разговаря с всяка партия, която има план за действие с третия мандат. "Добре е да говорите с партиите от тази, според вас, анти-ГЕРБ ДПС коалиция. След като видим резултата от разговорите ви, можем да обсъдим третия мандат", посочи той.

В понеделник държавният глава се срещна с ГЕРБ-СДС, ДПС и ПП-ДБ. До момента от партията на Борисов заявиха готовност за съставяне на правителство на малцинството, от ДПС посочиха, че трябва да се направи правителство от евроатлантическите партии. ПП-ДБ пък категорично отказва да участва в подобни преговори.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase