ПП-ДБ внесоха отново правилата за избор на членове на КОНПИ

В очакване на първия мандат - остър политически сблъсък между доскорошните партньори във властта. От „Продължаваме Промяната” обвиниха ГЕРБ в „поголовна война срещу техни кадри”, включително Андрей Гюров и кмета на София Васил Терзиев.

Причина за размяната на обвинения е решението на Антикорупционната комисия от вчера, че бившият член на ПП-ДБ Андрей Гюров не може да продължи да изпълнява задълженията си като подуправител на БНБ.

Според ПП това решение е политически мотивирано. Оттам заговориха за активна кампания за отстраняване на техни кадри от различни позиции.

Още преди началото на работния ден от ПП-ДБ внесоха предложение парламентът в спешен срок да разгледа правила за избор на ръководство на Антикорупционната комисия. От ГЕРБ обаче веднага опонираха - няма парламентарни комисии, които да ги гласуват.

„Ако не бъде сменено ръководството на Комисията, въпреки новото законодателство, ще продължи да се използва като политическа бухалка срещу опонентите на ГЕРБ и ДПС, както стана в рамките на вчерашния ден с казуса на Андрей Гюров”, коментира Лена Бориславова от ПП-ДБ.

„Хайде първо да изберем комисии в парламента, защото без да минат предложенията през комисии, не може да стане нищо. Що се касае за БНБ – това е рискът да даваш партийни членове за шефове на неутрална институция”, заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

ПП-ДБ внася правилата за избор на новото ръководство на антикорупционната комисия

Предложение за избор на правила и нови членове имаше и в миналия парламент, но двете формации не стигнаха до консенсус. Една от спорните точки - от ПП-ДБ искат независима комисия да направи преценка на професионалните и на нравствените качества на кандидатите, като ги класира в съответния ред.

„Именно възможността комисията да прави оценка на кандидатите  е онази гаранция, която премахва практиката на избор на „котки от чувал”, смята Надежда Йорданова.

„Това, най-вероятно, е някоя тяхна комисия, те нищо независимо нямат от това, което съм видял”, е мнението на Борисов.

Обвиненията не спират дотук. От ПП-ДБ смятат, че има  атака срещу техни кметове и заместник-кметове, включително този на София - Васил Терзиев.

„От месеци срещу всички законно, легитимно и прозрачно избрани представители на демократичната общност се води поголовна война – Благомир Коцев, Васил Терзиев”, изтъкна Бориславова.

„Не знам Терзиев къде и какво знае, но всеки ден виждам, че в София, освен хаос, няма нищо друго. И той, като вижда как не владее изобщо материята, а това, което направиха, само предизвиква нов хаос, няма да се учудя сам да си тръгне. Кметовете, за които говорят колегите, освен че провалят градовете си, не са спазили закона”, смята лидерът на ГЕРБ.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase