Видинският митрополит спечели балотажа

Политиците ни коментираха избора на Видинския митрополит Даниил за нов патриарх на България.

„Да пожелаем здраве, дълголетие и благополучни дни на Даниил начело на Българската патриаршия”, каза президентът Румен Радев. По думите му „вярващите се нуждаят от единство на църквата, на православието и от водачество към духовен възход”.


Като човек, който говори изключително мъдро. Така вицепрезидентът Илияна Йотова определи избрания за нов патриарх Даниил. „Ще бъде добре да се вслушваме в думите му. Много интелигентен човек. Желая му да бъде нашият истински духовен водач”, допълни тя.

Даниил Видински е новият патриарх на България

По думите на Йотова първите думи, които трябва да чуем от новия патриарх, трябва да бъдат свързани с обединението на българския народ. „И съм сигурна, че от неговите уста ще звучи по различен начин, далеч от фалша на политиците”, подчерта вицепрезидентът.


Държавата не би трябвало да се бърка в църковните дела. Така служебният премиер Димитър Главчев коментира решението да няма официално представяне на новия патриарх Даниил. Той допълни, че вярващите се нуждаят от духовен водач, който да бъде обединител, такъв, какъвто е бил и покойният патриарх Неофит. 


​„Българската православна църква винаги е правила достоен избор”, заяви председателят на парламента Рая Назарян пред преди интронизацията на новоизбрания български патриарх Даниил.

„Пожелавам на Негово Светейшество новия патриарх здраве, дълголетие и с мъдрост да ръководи делата на Българската православна църква”, добави тя. „Вярвам, че в неговите молитви винаги ще присъства единението и благополучието на българския народ”, каза още председателят на парламента.

Лидерът на „Възраждане” Костадин Костадинов коментира във Facebook избора на нов патриарх. „Имаме избран нов патриарх - доскорошния видински митрополит Даниил! Нека Бог да умножи дните му и да наставлява действията му, за доброто на България, българския народ и православните християни!”, написа той.

​От партия „Величие” също коментираха новия патриарх. „Да ни е честит новият български патриарх Даниил, досегашен Видински митрополит! Най-достойният от достойните!  По Божията воля пастир, баща, благодетел и обединител на българския народ! Бог да му дава здраве, мир и простителност! Многая лета!”, заявиха от формацията във Facebook.

„Поздравявам новоизбрания български патриарх Даниил! Пожелавам му здраве, дълголетие и мъдрост за благото на Българската православна църква!”, написа българският еврокомисар Илиана Иванова във Facebook.

ВСИЧКО ЗА ИЗБОРА НА НОВИЯ ПАТРИАРХ ЧЕТЕТЕ ТУК

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase