Ще има ли мнозинство за кабинет на малцинството

В сряда парламентът решава ще имаме ли ново правителство, или проектокабинетът на ГЕРБ-СДС, начело с Росен Желязков, ще остане само на хартия. Гласуването ще бъде утре, но няма да е първа точка, а в ранния следобед. Така се очаква да може да присъства президентът Румен Радев, който се прибира от Гърция.

Митов: В проектокабинета "Желязков" има силни фигури, които могат да решават проблеми от първия ден

Ден преди вота от партията на Бойко Борисов обявиха, че не знаят дали и от кого ще получат подкрепа. Заявките до момента – против се обявяват от ПП-ДБ, „Възраждане” и БСП. ДПС иска правителство с първия мандат, но досега оттам не са казвали как ще гласуват. От „Има такъв народ” обявиха, че няма да подкрепят първия мандат, но след представянето на кабинета на малцинството отказват коментар. Под въпрос е какво ще се случи и в редиците на „Величие”. Правителството се гласува с обикновено мнозинство - ако в залата са всички 240 депутати, то трябват 121 гласа „за”.

„България не може да бъде водена от избори на избори. Първата политическа сила има отговорността да предложи състав на кабинет. Да, ние искахме да преговаряме с останалите партии, с които има възможност да формулираме общи цели и приоритети пред държавата и да съставим коалиционен кабинет. Това беше отказано. Затова нашата отговорност се ограничава до това да предложим евентуален кабинет на малцинството. На каква подкрепа може да разчита подобен кабинет – ще видим в деня, в който се гласува”, коментира номинираният за министър на външните работи Даниел Митов.

Радев: Правителство на малцинството изисква отговорност и политическа смелост, носи рискове

От заявките до момента от ДПС единствени обявиха, че трябва да има правителство с първия мандат, но от ГЕРБ твърдят, че не са уверени и в техния вот. „Аз лично нямам никаква представа как ще гласува ДПС утре, просто не знам. Аз нямам никаква представа, това е тяхно решение. ДПС си взима решението самостоятелно”, подчерта Митов.

За пореден ден от ГЕРБ-СДС призоваха бившите си партньори във властта. „ПП-ДБ да подкрепят създаването на такъв кабинет, както ние подкрепихме техния в миналия парламент. После, ако искат, да останат в опозиция”, призова номинираният за министър на външните работи.

От ПП-ДБ за пореден ден отхвърлиха такава възможност: „Няма никаква промяна в нашата позиция. Това, което виждаме, е, че няма естествена подкрепа за това правителство. Дали то ще се случи, или не – зависи дали тази вечер Борисов и Пеевски ще накупят достатъчно гласове от други парламентарни групи. За мен би било срам следващото правителство да бъде на базата на купен вот в парламента”, заяви съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков.

Първият мандат – връчен: ГЕРБ-СДС предложи 7 министри от служебния кабинет (ОБЗОР)

От БСП са уверени - ще гласуват единно против кабинет на малцинството на ГЕРБ-СДС и няма да има отсъстващи. „Няма абсолютно никакво основание да се съмнявам в хомогенността и единството на парламентарната група на БСП”, категоричен беше и.ф. председател на БСП Атанас Зафиров.

Временният председател на партията обаче има съмнения за действията  на останалите формации.  „Някои от политическите сили излъчват нееднозначни послания и нееднозначно поведение. Така че са възможни всякакви изненади”, допълни Зафиров.

От „Възраждане” потвърдиха, че ще гласуват против. „Има такъв народ” отказа коментар.

NOVA ще проследи на живо събитията около гласуването на кабинета. Очаквайте извънредните ни включвания и студиа, в които ще ви направим свидетели на всичко най-важно. Не пропускайте „Изборът на България: Първият мандат”!

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase