Юлий Павлов и Кольо Колев с коментар за опциите за сформиране на правителство

Какви са политическите ходове преди връчването на втория мандат и може ли да се стигне до сформиране на кабинет с третия? Темата коментираха социолозите Юлий Павлов и Кольо Колев в ефира на предаването „Твоят ден“ по NOVA NEWS.

Павлов каза, че шансът за трети мандат е не повече от 5%, в най-добрия случай - до 10. Той посочи, че вторият мандат няма шанс. Социологът е на мнение, че при следващи избори съставяне на правителство ще е още по-трудно.

Колев каза, че шансът за кабинет е не повече от 5% и допълни, че той може да бъде реализиран от ИТН.

Павлов смята, че ДПС иска да има правителство, но не си прави илюзиите, че вторият мандат ще бъде успешен.

Асен Генов: От ДПС се опитват да ни убедят, че конфликт няма

Колев каза, че има разпад при голяма част от политическите партии. Той посочи, че новите избори ще доведат до по-тежки последици за партиите.

Павлов е на мнение, че целта на третия мандат не е политическата сила, на която е връчен, да задава посоката, а опит да се съберат противоречащи си партии и да се сформира правителство.

Колев каза, че Румен Радев ще бъде подложен на натиск да оглави нова политическа формация. Социологът обаче посочи, че не е сигурно дали президентът е готов да направи тази стъпка.

Павлов смята, че сред обществото има търсене на алтернатива в управлението на страната. Той смята, че Радев няма да си подаде оставката като президент, а партия, подкрепена от него би се ползвала с обществено доверие в рамките на от 7% и 10%.

Целия разговор гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Редактор: Цветина Петрова