Той трябва да вземе папката с втория мандат от президента

Парламентарната група на ДПС ще се събере в ранния следобед, за да вземе решение кой да получи папката с втория мандат за съставяне на правителство. В срещата няма да участват изключените депутати Рамадан Аталай, Джейхан Ибрямов и Русел Айфад. 

Членове на ДПС, подкрепящи Доган: Няма да участваме в насроченото заседание на парламентарната група

Делян Пеевски вече обяви, че ако се стигне до такава стъпка той няма да е кандидат за премиер и ще изпратят запитване за подкрепа към всички политически формации в Народното събрание.

Част от депутатите вече пристигнаха за срещата. Те обаче не коментираха нищо пред журналисти.

Пеевски: С д-р Доган никога няма да си простим, ако ДПС се разцепи по оста Доган-Пеевски

При получаване на мандата ще стане ясно и кого ще номинира Движението за премиер. Ще бъдат изпратени писма до останалите парламентарно представени партии с искане за подкрепа, за да бъде реализиран проучвателният мандат. 

В понеделник председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски предложи да се питат останалите партии дали биха дали подкрепата си и да се решава според нагласите. Под сериозен въпрос е и кой също би взел папката от президента. По процедура това трябва да бъде кандидатът за премиер.

Продължава и вътрешният конфликт в партията. Под въпрос е дали ще има заседание на Централното оперативно бюро на ДПС, след като вчера Делян Пеевски събра областните председатели и депутатите, които заеха неговата страна при гласуването за кабинета на ГЕРБ-СДС.

Днес евродепутатът Илхан Кючюк разпространи позиция на европейски либерали, които подкрепят почетния председател на партията Ахмед Доган. Те призовават и за разрешаване на ситуацията. Европейските либерали допълват, че опонентите на Доган винаги ще се опитват да подкопаят наследството и лидерството му, но те ще го подкрепят.

В понеделник се появи писмо, за което се твърди, че е изпратено до посолства. В него пише, че партията е искала да подкрепи проектокабинета на ГЕРБ-СДС, но Делян Пеевски обвинява Ахмед Доган за провала. За подател се посочва депутатът Станислав Анастасов. За NOVA той коментира, че такова писмо не съществува и това е манипулация.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase