За обвинения се смята, че е крал данни от различни системи и е изнудвал хора за пари

Апелативният съд освободи от ареста Теодор Илиев, известен като хакера "Емил Кюлев", и му наложи мярка "подписка". За обвинения се смята, че е прониквал в системите на различни  юридически лица, крал е информация от там, а след това е изнудвал хора, за да не разпространи данните. 

Задържаха хакера "Емил Кюлев", крал данни от държавни институции, банки и застрахователи

Защитата попита дали има данни, че Илиев и “Кюлев” са един и същи човек и дали всички престъпления, включени в обвинението, са извършени от “Кюлев”. Според адвокат Людмил Рангелов информацията за връзка между реалния човек - Теодор Илиев, и компютърния персонаж са само на база показания и не са подкрепени с факти. „Фундаменталният пропуск е, че компютърни престъпления не се установяват със свидетелски показания. Това са направили до този момент разследващите", каза той и добави, че е изненадан от тази грешка, допусната от лица, които работят в областта на киберпрестъпността.

Защитен свидетел твърди, че Кристиян Георгиев е помагал на хакера да продължава със своята дейност. Георгиев е програмист, който създавал различни софтуерни продукти. Единствената връзка според защитата е, че двамата се познавали от деца, тъй като живеели в един квартал. 

Съдът решава дали да остави в ареста хакера "Емил Кюлев"

Няма доказателства IP-адресите, от които са теглени данни от фирми да са свързани с Илиев. За иззетите от дома му компютри и SIM-карти засега се смята, че са на приятелката му. Лаптопът му е счупен в момента на задържането му, но засега няма данни да е назначена техническа експертиза. 

Тричленният състав на Апелативния съд не успя да стигне до заключение, че престъпните деяния са извършени от обвиняемия. Не е установено и, че рекетът, за който говорят свидетели, е извършен от Илиев. В обвинението липсвали и точните дати на евентуално проникване в базите  данни.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase