Останалите партии обявиха, че няма да дадат подкрепа за втория мандат

Напрежението в ДПС расте. Епистоларната война между групи в Движението се разви с нова сила днес, а почетният председател Ахмед Доган получи подкрепа от чужбина. Депутатите, които застанаха зад него, не отидоха на заседание на парламентарната група. За сметка на това обявиха в писмо, че не групата, а партията трябва да решава съдбата на втория мандат. Делян Пеевски на свой ред заяви, че ще търси преговори в парламента за втория опит за кабинет. Останалите партии обявиха, че няма да дадат подкрепа.

Пеевски за втория мандат: Изпращаме писма на всички партии без „Възраждане”

След извънредна среща на парламентарната група от ДПС обявиха, че ще спазят намерението си да питат останалите партии в парламента за евентуална подкрепа. Разговори няма да има само с „Възраждане”.

„Дали сме срок до утре, до края на деня, да отговорят. От медиите видяхме, че няма желание за втори мандат. Да правим сами втори мандат, без да може да има правителство - ДПС е отговорна партия и няма да си го позволи”, заяви председателят на ДПС Делян Пеевски.

Решението обаче не беше взето от цялата група на ДПС. Депутатите, които последваха Делян Пеевски, се събраха в парламента. Останалите 17, които спазиха волята на Ахмед Доган, се събраха в столичен мол. В съобщение те определиха срещата в понеделник в столичен хотел за нелегитимна. Според техния прочит на устава - и Джевдет Чакъров трябва да е председател на парламентарната група. Допълват още, че връщане назад няма.



„Спокойно работи парламентарната група. Колегите са добре дошли. Аз съм избран председател на партията от Националната конференция. Избран съм от парламентарната група с участието на тези 17 колеги”, заяви Пеевски.

Членове на ДПС, подкрепящи Доган: Няма да участваме в насроченото заседание на парламентарната група

По-рано разногласията в ДПС излязоха извън пределите на страната и хората около Доган получиха подкрепа от европейските либерали. Те призовават и за разрешаване на ситуацията. И допълват, че опонентите на Доган винаги ще се опитват да подкопаят наследството и лидерството му, но те ще го подкрепят. Все още не е ясно дали и кога ще има среща между Доган и Пеевски. „Когато има нещо да ви кажем - аз или почетният председател, ще го кажем”, подчерта Пеевски.

И още един детайл от случващото се в партията – в понеделник се появи писмо, за което се твърди, че е изпратено до посолства и в него се твърди, че партията е искала да подкрепи кабинета на ГЕРБ, но Делян Пеевски обвинява Ахмед Доган за провала на кабинета на ГЕРБ. За подател се посочва депутатът Станислав Анастасов. За NOVA той коментира, че такова писмо не съществува и това е манипулация.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase