Мартин Пенков и жена му превръщат стар магазин в село Брезе - в зала за тренировки

Мартин Пенков е един от новите жители на село Брезе. В малкото населено място, мъжът се опитва да развива и популяризира любимия си спорт – скалното катерене.

„Тук ме доведе чистият въздухът, намираме се в Понор планина, скалите ни доведоха тук, и това е нашето хоби и професия. Скалите, които се намират тук, след като направихме държавно първенство по катерене на скали. Харесахме мястото, закупихме си имот, който стопанисваме вече пет години. Организирахме инициатива – направихме една стена за катерене”, разказва Мартин.

Жената-паяк подобри световен рекорд по скоростно катерене (ВИДЕО)

Мартин постепенно превръща идеята си в реалност. От кметството в малкото селце Брезе му подават ръка, като му предоставят място за изграждането на стената за катерене. „Стената за катерене е подходяща за всички възрасти. Има хватки, които не са напълно достатъчни. Дограмата също трябва да я подновим, защото е доста стара. Това са нещата за които не ни стигат финансите. Всичко останало ние ще си го направим със собствени средства и работа, за да стане едно приятно място за деца”, казва той.

След като Мартин започва да изгражда стената, постепенно се включило цялото село. Всеки помогнал с каквото може. „Тук на по-високо хората са наистина много добри, изключително приятни хора и помагат за абсолютно всичко. Всеки пита с какво може да помогне и помага. Тази стена е изградена на 90% от дарения на хората в селото и не само и на мои приятели. Трудът също е безвъзмезден. Треньорът на националният отбор по катерене Ивайло Радков е един от главните хора, които ми асистира с труд за изграждането на стената”, разказва още той.

Освен да развива спорта в малкото планинско село, Мартин има и друга кауза. Оказва се, че е единственият обущар в България, който се занимава с ремонт на спортни обувки за катерене. Лицето му грее, когато ни показва малкото си обущарско ателие и ни разказва за работата си там.

„Започнах да се занимавам с ремонт на еспадрили преди десет години. Тогава в България не се предлагаше качествен ремонт за тези обувки. По същото време започнах и да се състезавам и имах нуждата моите еспадрили да бъдат подобрени, и да са правилно ремонтирани, по моята форма на крака. И с годините започнах да го развивам малко по-малко, и ми стана страст.

Мартин започва работата си в един гараж – с една машина. Чак след това започва да инвестира в още машини, една по една, докато ателието е вече завършено. Първите си умения в този занаят е научил от стари обущари, ходил е да учи занаята и в много обущарници в Европа. Споделя, че чиракуването много му помогнало да се развива в тази посока и до днес не е спирал да учи. Докато това хоби се превърнало в негова постоянна работа.

„Удоволствие е крайният продукт и връзката с клиента. Когато един клиент дойде и видиш съсипаните у обувки лицето му е тъжно, и след това той си вземе здравите обувки с усмивка, това е най-приятното”, убеден е той. Следващата мечта на Мартин е да превърне селото в популярен катерачен център.

Повече по темата гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase