Снощи той беше избран и за Играч на мача

Ламин Ямал влезе в историята при вчерашната победа на Испания над Франция с 2:1, с която „Ла Фурия Роха“ се класира за неделния финал на Европейското първенство по футбол в Германия, предаде БГНЕС. Испанците изостанаха рано в резултата след гола на Рандал Коло Муани, но бяха вдъхновени от 16-годишния талант, който изравни статуквото с великолепно изпълнение с левия крак, което не остави шансове на стража на „петлите“ Майк Менян.

Голът на Ямал автоматично го направи най-младия голмайстор на европейски първенства, подобрявайки постижението на швейцареца Йохан Фонлантен от Евро 2024 – Фонлантен го прави на 18 години и 141 дни.

Младата звезда на испанския футбол подобри и два рекорда на покойната легенда Пеле. Бразилецът бе най-младият участник на полуфинал на световни и европейски първенства, както и най-младият голмайстор, но тези две постижения паднаха на „Алианц Арена“ в Мюнхен. Пеле държеше рекордите от Мондиал 1958, когато на 17-годишна възраст заби хеттрик на Франция за разгромното 5:2 в полуфиналната фаза, преди Селесао да вдигне световната титла след ново 5:2 – този път срещу домакините от Швеция.

Вижте още рекорди, които Ламин Ямал счупи до този момент, на Gong.bg

Футболните фенове могат да проследят двубоите от UEFA EURO 2024 по NOVA, DIEMA, DIEMA SPORT 3, в каналите от премиум пакета DIEMA XTRA, както и онлайн на стрийминг платформата PLAY DIEMA XTRA, и в спортния портал Gong.bg

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

 
Редактор: Ина Григорова