Настроени ли са за преговори с тях другите партии в парламента

След като се оказа, че президентът ще връчи втория мандат на ПП-ДБ, от коалицията все още нямат решение за следващия си ход. В събота заседава Националният съвет на ПП. Не е ясно дали ще променят позицията си от миналата седмица, че ще останат опозиция в 50-ия парламент. Колегите им от ДСБ и „Да, България” предложиха технически кабинет.

Настроени ли са обаче за преговори с тях другите партии в парламента?

Съпредседателят на ПП-ДБ Атанас Атанасов заяви, че коалицията има план, но не може да оповести подробности за него. Очаква се редиците на втората политическа сила да се съберат на Национален съвет в събота.

„Ситуацията е променена. Ние сме в преговори, надяваме се в най-скоро време да излезем с позиция”, каза Лена Бориславова.  

От ГЕРБ-СДС заявиха, че нямат намерение да подкрепят проектокабинет, излъчен от ПП-ДБ, но очакват да чуят предложението. „Не знам какво значи „техническо правителство”. На мен това ми звучи като хора, които просто ще влязат и ще сменят бравите на вратата”, каза Деница Счева.

ПЪРВИЯТ МАНДАТ: Кандидатът за премиер на ГЕРБ-СДС Росен Желяков предложи състав на кабинет

От една страна, близките до Доган в ДПС имат нагласа за подкрепа на правителство, излъчено от ПП-ДБ. От другата страна - по-скоро не. „Бихме проявили разум и готовност за диалог за кабинет с втория мандат. Ще видим каква програма ще предложи ПП-ДБ. Искаме стабилизиране на политическата ситуация, осъзнаваме отговорностите си”, посочи съпредседателят на ДПС Джевдет Чакъров. „Нека да видим какво предлага който и да е с мандат и програма”, каза Искра Михайлова от ДПС.

От „Възраждане” вече поставиха условие - без ГЕРБ и ДПС. „Втори мандат – ако дойде при нас. Той явно ще отиде при тях, така че трябва да ни поканят на разговори”, коментира на влизане в Народното събрание Цончо Ганев.

Редиците на БСП ще обсъдят втория мандат. „Ще съберем парламентарната група и ще обсъдим, защото ситуацията в коренно различна от вчера”, посочи Борислав Гуцанов. 

„Има такъв народ” е готова на разговори. „Ще разговаряме с тях и ще видим какво ще предложат като опция”, заяви Павела Митова.

И докато текат размишления за втория мандат, в пленарната зала депутатите се скараха за правилника си за работа. Най-голям спор предизвика идеята на Георги Свиленски от БСП  независимите депутатите да могат да си направят група или да преминат към друга. „С какво е повече Георги Свиленски като народен представител от Рамадан Аталай, че Георги Свиленски може да членува в група, може да участва в комисия, а Аталай няма да има кабинет и не участва в комисии”, попита от трибуната депутатът от БСП.

„Искат да върнат т.нар. партийно номадство”, алармира Христо Гаджев от ГЕРБ-СДС. Според независимия Калоян Методиев предложението е демократично и европейско. „Утре и вие можете да се озовете в такава ситуация”, посочи той. „Огромна група от 40 независими депутати на практика си е политическа сила”, отбеляза Красимира Нинова-Катинчарова. По думите на лидера на „Възраждане” Костадин Костадинов „морално е, когато едни хора са излъгали своите избиратели и са нарушили своите обещания, все пак да нямат същите възможности, които им дава парламентарната група”.

Предложението не беше прието.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase