Висок остава и рискът от разпалване на пожари в гората и на полето

В следващите дни времето ще остане слънчево, сухо и горещо. Температурите ще са на ръба на човешката поносимост. Термометрите ще отбележат някои от най-високите стойности през лято 2024.

И през двата почивни дни ще е слънчево, с лека облачност в часовете следобед над източните райони. Отново там се очаква и по-осезаем вятър. В събота температурите ще са в интервала 35-40 градуса. В неделя термометрите ще отчетат до 41-42 градуса в Дунавската равнина и по долината на река Струма.

Десетки пожари в страната, критична ситуация в Югоизточна България (ОБЗОР)

Предстоящата седмица ще е още по-топла. В обичайно горещите точки у нас следобедната жега ще достига 42-43 градуса. Дните ще са слънчеви с минимални смущения.

Промяна в атмосферната конфигурация се очертава през втората половина на този период. Ще се развиват локални гръмотевични процеси с кратки дъждове и висок риск от градушка. Дневните температури ще се понижат малко, но ще останат във високия летен диапазон от 32 до 37 градуса.

ПО КРАЙБРЕЖИЕТО

Черноморието също остава в плен на летните жеги. Почивните дни и предстоящата седмица ще са горещи с дневни температури до 31-32 градуса през почивните дни и до 35-36 градуса след това. Около 18-19 юли ще има повишена вероятност за по-силни ветрове и кратки локални следобедни валежи с гръмотевици. Вълнението на морето ще е по-осезаемо в събота следобед. След това, в хода на предстоящата седмица, морето ще е по-спокойно.

РИСК ОТ ПОЖАРИ

Продължаващите жеги и липсата на съществен валеж увеличават опасността от разпалване на горски и полски пожари. Рискът е най-голям в почти цяла Северна България, централните райони на Южна, Югоизточна и по долината на река Струма. При инцидент вятърът в Югоизтока ще прави борбата с огъня изключително трудна.

Каква е прогнозата за вашия регион може да видите ТУК.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase