По-рано депутатът Деница Сачева заяви, че ГЕРБ-СДС ще откликнат на поканата за разговори

Съпредседателят на „Продължаваме Промяната“ Кирил Петков отговори на ГЕРБ-СДС във връзка с тяхната позиция за предлаганата от ПП-ДБ декларация. „Превеждам от Герберски към днешна дата: Общи приказки – ДА, борба с корупцията – НЕ“, написа Петков в профила си във Facebook.

По-рано депутатът Деница Сачева заяви, че ГЕРБ-СДС ще откликнат на поканата за разговори с ПП-ДБ по предложените от тях приоритети, но няма да подкрепят правителство с втория и третия мандат в рамките на 50-ото Народно събрание.

Политическият пъзел: Ще приемат ли другите партии предложението на ПП-ДБ?

Припомняме, че от „Продължаваме Промяната – Демократична България” поискаха президентът Румен Радев да отложи връчването на втория мандат с три месеца. Това стана ясно след среща на коалицията с държавния глава, инициирана от ПП-ДБ за мандата.

Целта - парламентът да приеме  пакет от седем закона, свързани с борбата с корупцията „Предлагаме нестандартно решение, което да ни помогне да излезем от настоящата политическа криза. В нейната същина е неуспялата борба с корупцията. Мястото на корумпираните политици не е в Народното събрание. Тяхното място е другаде. Затова ние предлагаме декларация, в която са поставени точно тези важни стъпки, които трябва да се направят. И ще търсим широка политическа подкрепа. Затова ни трябва известно време”, каза председателят на ПГ на ПП-ДБ Николай Денков в понеделник. 

Очаква се разговорите между ГЕРБ и ПП-ДБ да бъдат утре. Тази път Борисов изпраща Росен Желязков, Рая Назарян и Деница Сачева. От другата страна на масата сядат Божидар Божанов, Надежда Йорданова и Людмила Илиева. Всички те са част от „Демократична България.”

От „Възраждане” са склонни на подкрепа срещу подкрепа. Те ще се съгласят с приоритетите на ПП-ДБ, ако и те кажат „Да” на редица референдуми – за запазването на лева, за членството в НАТО и Европейския съюз.

От Парламентарната група на ДПС дадоха отрицателен отговор още вчера, а от БСП определиха идеята като бягане от отговорност. Лидерът на „Има такъв народ” Слави Трифонов пък написа, че формацията му няма да става цитирам „гумен печат”. Разпадналата се група на „Величие” също каза „не”.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase