Данните са за 2023 г.

Близо 28 хиляди души са били обвинени в извършване на различни престъпления у нас през изминалата година. Осъдени са 80% от тях, като все повече получават условни наказания за сметка на осъдителните. Най-често това са лица на възраст между 30 и 39 години, а най-разпространеният вид престъпления са транспортните.

25 169 - точно толкова са делата за извършени престъпления, завършили с осъждане през изминалата година – било то ефективно или условно. Според Националната статистика, те са с близо 1000 по-малко отколкото са били година по-рано. Въпреки че процентът на делата завършили по този начин не се различава особено в годините след промените, може би с изключение на ‘90-те когато е с около 10 пункта по-висок, общият брой на тези дела се променя. От близо 10 хиляди в началото на ‘90-те, през 24-25 хиляди  десет години по-късно, пика си достигат около 2010 година, когато са 34-35 хиляди.

Синът на брутално убитата учителка от Бургас 9 пъти е настаняван в психиатрия

Половината от обвиняемите лица са били осъдени условно. От 2016 г. насам, този процент расте все повече и повече като вече е с рекордно ниски стойности от 1991 г. насам, за сметка на получилите осъдителна присъда, които стават все по-малко. Миналата година такава са получили едва една трета от лицата. Освободени от наказание пък, са били близо 14% от обвиняемите лица. До към 2000 година този процент е изключително нисък, после обаче започва да расте, като през 2006 г. всеки пети обвиняем се освобождава от наказание. През последните няколко години, процентът пада, макар и не с много и вече се движи между 11 и 15.

Коефициентът на криминална активност у нас показва, че на всеки 100 хиляди души от населението на възраст над 14 години, 411 са осъдени. Съвсем малко по-нисък от този година по-рано. Коефициентът е значително по-висок при мъжете, отколкото при жените. Виждате, близо 92% от осъдените през миналата година у нас, са били мъже.

Пуснаха от ареста хакера “Емил Кюлев”

На каква възраст са осъдените? Най-голяма част от тях, са между 30 и 39-годишни. Следват съвсем младите осъдени лица – 18-24 г., всеки пети осъден е на тази възраст. Процента на 40-49-годишните е доста сходен, а най-нисък е той при осъдените непълнолетни между 14 и 17 години. Те представляват 3% от всички осъдени.

За какви престъпления са осъдени всички тези хора? Според данните на НСИ, почти половината са за общоопасни престъпления. Най-голям сред тях, е дела на осъдените за транспортни престъпления – близо 70%, виждате и абсолютния им брой. Следват престъпленията против собствеността – най-разпространени тук са кражбите на имущество, отново 70%. Следват осъдените за престъпления против дейността на държавни органи, обществени организации и лица, изпълняващи публични функции, те са 11%. Най-често срещаното престъпление от този вид, е незаконното преминаване на граница.

Над 30 души са заловени за сексуална злоупотреба с деца в мрежата за една година

Престъпленията, за които са осъдени всички, които следват, представляват под 10%. Това са наказаните за престъпления против личността – като убийства, телесни повреди, изнасилвания. През миналата година 70 лица са осъдени за убийство – извършено или опит за такова, 700 за телесни повреди, 28 души за изнасилване и точно толкова и за трафик на хора. Следват документалните престъпления, тези против стопанството, против брака, семейството и младежта, против обществения ред, против гражданските права, а най-малко са осъдените за престъпления против финансовата, данъчната и осигурителната система.

Как са били наказани извършителите на тези престъпления? 80% от тях – със затвор, най-често до 6 месеца и между 6 месеца и 1 година. 10% са наказаните с пробация, 6% - с глоба. 99 души са били обществено порицани, а един е получил доживотен затвор.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase