В състезанието ще участват 40 отбора от над 35 държави

Първа Международна Олимпиада по изкуствен интелект ще се проведе в периода 9-15 август в Бургас. Целта на Олимпиадата е да стимулира критично мислене на участниците и да им даде допълнителни знания за високите технологии.

„Целта е все повече хората по-добре да разбират що е това изкуствен интелект. Това трябва да започне още в късните ученически години”, в предаването „Социална мрежа” по NOVA NEWS ръководителят на Националния отбор по лингвистика Александър Малинов.

Как изглежда най-красивата жена, създадена с изкуствен интелект

Зам.-председателят на Сдружението на олимпийските отбори по природни науки Елена Маринова посочи, че участниците в Олимпиадата са основно в ученическа възраст. „Има над 40 отбора от над 35 държави. Изключително горди сме, че тази Олимпиада се случва в България”, каза тя.

С изкуствен интелект: Осъдени ще изтъпяват присъди за няколко минути, без да влизат в затвора

„Олимпиадата има два кръга. Единият е по-теоритичен и научен. Темите  ще бъдат различни, тази година са свързани с машинното обучение, обработката на естествен език и компютърното зрение. По цял свят състезалите вече работят, а в България на място, те ще покажат, че разработките са техни собствени”, обясни Малинов.

Църква - изкуствен интелект: Първият онлайн храм, създаден с ChatGPT

„Вторият кръг е по-практически и в него ще се използват инструменти, с лесен интерфейс, които ще бъдат достъпни за всеки участник. Много важен елемент в състезанието е, че не забраняваме телефоните, интернет и консултациите с всеки, който може да им бъде от помощ. На втория кръг – по практически, ще се използват инструменти, с лесен интерфейс, които ще бъдат достъпни за всеки участник”, добави Маринова.

Според нея сегашното поколение живее с изкуствения интелект, а децата го имат за нещо естествено в живота.

„Много често хората се плашат от новостите.   Но това е прогрес, който трябва да бъде посрещнат без страх”, смята Малинов.

Целия разговор гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase