Докато пожарникарите успяват да овладеят едни огнища, се разпалват нови

Вече седмица България е в плен на огъня. Докато пожарникарите успяват да овладеят едни огнища, се разпалват нови. Тежка и безсънна нощ изкараха жителите на ямболското село Воден. Изгорели са обаче 35 къщи. В Отец Паисиево хората се опитват да съберат останките от домовете си.

Служебният премиер Димитър Главчев пътува тази вечер към Воден, след като по-рано днес беше в село Отец Паисиево. 

Междувременно пламна боровата гора край Харманли, а човешка самонадеяност предизвика пожар в село Димитриево.

Пожар край бензиностанция в Харманли

Ситуацията край Харманли е критична. Пожар на входа на града пламна в късния следобед и мина през няколко вили от вилната зона, както и през голяма овцеферма с 200 животни. Тъй като все още няма достъп до мястото, не е ясно дали има оцелели животни.

Хората от вилната зона бяха помолени да напуснат къщите. 

Огънят е пламнал на паркинг в края на града, вероятно от някаква искра или късо съединение.

Първоначално беше застрашена бензиностанция в близост, но фронтът в тази посока беше овладян.

Пожарникарите казват, че риск за самия град няма. На място пристигна и хеликоптер. 

 

Мъж запали гуми в Чирпанско, огънят обхвана постройки

В село Димитриево пък беше задържан 42-годишен мъж, който запалил гуми в двора си, но огънят се разраснал и погълнал селскостопански постройки и една къща. За щастие няма пострадали.

Странджа продължава да гори, излезе и силен вятър. Ситуацията в село Воден, засега, е под контрол, но огънят е обградил съседните села – Шарково и Крайново.

Пожарът в село Воден е локализиран

Безсънна и тежка беше нощта за хората от Воден. След 12-часова битка с огъня доброволецът Иван събира сили да се прибера у дома. „От 22:00 ч. съм тук, откакто тръгна пожара повторно. Беше овладян, вятъра върна и край”. 

Привечер евакуираните жители със свито сърце се прибираха в селото. С надеждата да имат дом. 

И на сутринта все още има тлеещи къщи. Огнената стихия е погълнала целия живот на Калинка и дъщеря ѝ - родният им дом. Двете жени не знаят какво ще правят оттук нататък.

Всички в селото смятат, че огненият ад е можело да бъде предотвратен.

Обявиха частично бедствено положение в три села в Южна България

Двата чешки хеликоптера, които пристигнаха снощи у нас, се включиха в потушаването на огнената стихия над село Отец Паисиево. Трети ден селото и още три населени места в близост са в плен на пламъците. 30 къщи изгоряха.

В най-опасния час, когато температурите надхвърлят 40 градуса и рискът от ново разпалване е голям, със зам.-началника на пожарната екип на NOVA тръгна към епицентъра на стихията.

„Сега е кулминацията между висока температура и силен вятър, който сменя непрекъснато посоката и раздухва въглените. Стигне ли до негорял участък, има такива борове вътре в общия пожар, вдига ги върхов и прехвърля в съседни такива участъци, дори е възможно и извън зоната, където сме го ограничили. За това търсим такива огнища да ги потушим”, обясни гл.инспектор Димитър Бришимов, зам.-директор на РДПБЗНС-Пловдив.

Пътят играе ролята на просека, която да спре прехвърлянето на огъня към нови територии. Там обаче имаше аварирала тежка техника – два ЗИЛ-а на повече от 55 години. Едва са изкачили билото. Машините са рискови за пожарникарите.

„Сутринта отказаха спирачките. Изолирахме лявото колело и продължаваме. Чакаме нови коли, но кога ще дойдат … ”, разказва Йордан Манолов,  пожарникар.

На ръба на силите си са доброволците. След 6 часа борба с огъня в планината, някои спират за кратка почивка.

„В жегата свършва водата на хората. Това може би е най-големият проблем. Доста е топло. На няколко места гори. Хеликоптерите доста активно хвърлят вода, така че може би според мен ще се овладее ситуацията”, коментира доброволецът Цветомир Цанов.

Освен двата чешки хеликоптера, военнослужещите днес изграждаха просеки в Стара планина, за да не стигне огънят до съседните села.

„Ако не направихме просеката в село Сърнегор, сега и вилната зона на село Сърнегор щеше да гори, защото оттатък гората е бор, който не се гаси. Просто самата просека спаси селото”, обясни Николинка Камберова, кмет на село Сърнегор.

На третия ден от пожара някои от изпепелените 30 къщи във вилната зона все още тлеят. Вилата на 90-годишния бай Никола оцеляла, тъй като преди това почистил сухата трева около нея.

„Всичко пръсках, всичко навсякъде. Като започне белята, няма спиране. Помита всичко”, коментира Никола Попов.

Как ще бъдат подпомогнати пострадалите от пожарите

Премиерът и социалният министър Ивайло Иванов обещаха държавата да подкрепи пострадалите от огъня. Социалните работници приемат на място техните заявления за отпускане на еднократна помощ, чийто максимален размер е 1578 лева. Тя е за семейства, чието законно построено и основно жилище е пострадало. След това домакинствата могат да кандидатстват пред съответната община за отпускане на помощ до 2500 лв. от Фонд „Социална закрила”. Тези средства се отпускат за закупуване на обзавеждане и оборудване на техните пострадали домове.

По разпореждане на министъра на земеделието и храните д-р Георги Тахов са сформирани експертни комисии с представители на Областните дирекции "Земеделие" за констатиране на щетите от пожари в земеделски площи, включително унищожена продукция и погинали селскостопански животни. Комисиите ще посетят районите на страната, където е обявено бедствено положение. Обходите ще се извършват при първа възможност, след нормализиране на обстановката.

По линия на de minimis стопаните могат да бъдат обезщетени за загуба на нерекултирана селскостопанска продукция, животни, пчелни семейства и фураж. Индивидуалният таван за подпомагане, който земеделски стопанин може да получи в рамките на три последователни данъчни години, е в размер до 25 хиляди евро, пишат от министерството на земеделието. Оттам припомнят, че стопаните в районите с обявено бедствено положение заради пожари, трябва да подадат декларация за наличие на форсмажорни обстоятелства в областните структури на Държавен фонд „Земеделие“ и Общинските служби „Земеделие“ в срок до 15 работни дни от датата на прекратяване на фактическото събитие.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase.