Социалните мрежи са най-големият проводник на фалшиви новини

Новият доклад на център „Амалипе” е посветен на проблемите с дезинформацията при малцинствата у нас. От какви източници черпят информация и по кои теми са най-уязвими хората в общността.

Factcheck: Нараства дезинформацията, насочена срещу Европейския зелен пакт

„Дезинформация има както в ромската общност, така и в целия свят. Но самата общност е по-затворена и информацията, която се разпространява остава в един кръг. Различни са каналите за разпространение на дезинформацията. Различните възрастови групи я възприемат чрез различни канали. Най-широко разпространената дезинформация беше, че Ковид-19 не съществува, че е фалшиво издадено от хора, които искат да управляват. Много хора не се ваксинираха заради тази информация. Докладът показва и последствията от тази дезинформация”, коментира в студиото на предаването „Социална мрежа” Атанас Атанасов, експерт „Развитие на местната общност”, център „Амалипе”.

Бащата на детето, бито в градина: Разделят ги по групи според произхода им

По негови думи, центърът „Амалипе” проверява фактите, споделят резултатите с общността, както и комуникират успешно с близо 260 училища и образователни медиатори, наброяващи над 300 души. „Друг пример за дезинформация е видео, което жена от общността беше споделила, на което според нея има извънземни в небето. Оказа се събитие със светещи дронове във въздуха. Но самата публикация беше споделяна много пъти и така се роди дезинформацията”, обясни още той.

Според Атанасов Ромската общност също има принадлежност към България. „Много мои познати са готови да дадат своя вот за партии, които преди това са говорили с език на омразата спрямо различните общности”, посочи експертът.

Целия разговор гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase