Тя се намира в Националния етнографския музей

Над 100 фалшиви документи, фотографии, карти, съдържащи въображаеми територии, подправени биографии, фалшифицирани произведения на изкуството и интерактивни пространства, в които всеки може да опита да разбере кое е истина и кое лъжа. От дома на европейската история събраха всичко това в изложба и развенчаха дългогодишни вярвания. Експозицията „Истина или лъжа? История на подправянията и фалшификациите” пристигна в Националния етнографския музей в София, където ще гостува до октомври.  

Йоана Урбанек е куратор в Дома на европейската история към Европарламента, който отваря врати преди седем години. След като създават тази експозиция обаче, започват да обикалят континента, за да ни показват какво знаем или по-точно какво си мислим, че знаем за Европа.

„Служим си с миналото, за да обясним защо настоящето е такова и да направим бъдещето по-добро. Иска ни се да развием критично мислене у хората, с което те по-лесно да разпознават фалшификациите”, коментира Констанце Ицел, директор на Дома на европейската история към ЕП.

Но как всъщност ни въздействат манипулираните факти? Ицел обяснява, че в различните епохи начинът бил различен, затова и изложбата разделили на отделни теми.

Още по темата гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase