Стилиана Раева и Николай Димитров ежедневно помагат за овладяване на огъня в страната

Пожарите в цялата страна продължават, някои утихнаха, но се появиха и нови. Силите на институциите са подкрепени от безценната и незаменима помощ от доброволците.

Ясен Сливенски, БЧК: Разкрихме пункт за хуманитарна помощ за село Воден

„Много е трудно да се предвиди какво ще стане, но пожарът в Отец Паисиево беше едно от най-непредвидимите и опасни места, на които сме били. Метерологичните условия – вятърът ни изненада на няколко пъти, имаше места, на които сме гасили пламъците в продължение на два часа в 40-градусови температури”, коментира в студиото на предаването „Социална мрежа” доброволецът към Авараийно спасяване – Пловдив и парамедик Стилиана Ралева.

Доброволецът към Авараийно спасяване – Пловдив Николай Димитров обясни, че за гасене на пожарите, се изкопават просеки. „Работим на около метър-два от самите пламъци. Виждаме и усещаме всичко”, сподели той.

 „Не е високотехнологичен процес, копае се. За мен е странно да ме питат дали не ме е страх. Ние сме тренирани доброволци, почти всеки месец правим тренировки, това е нещото, което ни помага да сме адекватни на терен”, каза Ралева.

Иван Янев за пожара във Воден: BG-ALERT се активира и без наличието на мобилен сигнал

Според Димитров риск винаги има, но обучението и тренировките го минимизират. „Физическа и психическа умора има, но това, което ни помага е, че работим по протоколи за комуникация, за действие, не си позволяваме компромис с личната безопасност. Това ми дава сигурност, защото знам каква е моята роля и какво се очаква от мен във всеки един момент”, разказа Ралева.

По думи на Димитров, доброволците се финансират сами, но имат нужда от екипировка, пожарогасители, маски, средства за гасенето на пожари, високо проходими автомобили, с които да достигат до високите места.

„Можем да сме полезни на терен  и можем да се докажем, че сме ценен ресурс. Дарения могат да се направят на сайта на Аварийно спасяване, както и на Националната асоциация на доброволците”, добави Ралева.

Целия разговор гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase.