Те са били на разходка, когато времето се влошава

Мъж на 47 години и 11-годишната му дъщеря са загинали, след като бяха ударени от мълния на връх Жълтец в Стара планина. Сигналът за инцидента е подаден около 13:30 ч. от 13-годишно дете - син на мъжа и брат на момичето.

Спасителите предполагат, че мъжът и 11-годишното дете са се били хванали за метално въже, поставено в помощ на туристите.

Мълния удари мъж и дете в Стара планина

Военен хеликоптер от авиобаза „Крумово” се включи в операцията. Машината е стигнала до билото на Стара планина, но мъжът и детето вече са били починали.

Оцелялото 13-годишно момче е настанено в болница „Св. Георги” в Пловдив. Детето е контактно без видими следи от изгаряния или охлузвания. То е в шок, съобщиха за NOVA от лечебното заведение. Назначени са му кръвни изследвания и предстои да бъде прегледано от кардиолог.  С него е майка му. С тях през следващите дни ще работят психолози, тъй като са в шок. 

Бащата и двете деца са били на разходка в планината, когато времето се влошава и мълния удря двама от тях в близост до връх Жълтец.

"Може би причина за трагедията е внезапна буря. Това не е грешка, а лошо стечение на обстоятелствата. Те са минали през алпийски връх, на който има опинати постоянни метални парапети и се ползват от туристи по всяко време на годината. А както се знае - металите привличат гръмотевиците и човек тряба да вземе мерки. Туристите трябва да се освободят от всички метални предмети и телефони. Когато видят, че наближава гръмотевична буря - тряба да потърсят подслон, тоест да се пазят от високите части на планината", заяви Красен Георгиев от ПСС. 

В РУ-Карлово е образувано досъдебно производство във връзка с инцидента. Действията за изясняване на всички факти и обстоятелства продължават под ръководството на Районна прокуратура-Пловдив.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase