Коментар на Радостина Петрова

Броят на инцидентите с тротинетки и велосипеди на пътя нарасна драстично през последната година. В опит да бъде въведена регулация и да се повиши безопасността на пътя, органите на реда предлагат нови правила, задължения и санкции. Темата коментира Радостина Петрова, координатор в сдружение "Велоеволюция", в студиото на „Социална мрежа” по NOVA NEWS.

Ще успее ли Кюстендил да ограничи движението на тротинетките

„Изисквания няма, но има неглижирани задължения в сферата на образованието. Всички сме пораснали с уроците по безопасност на движението. Въпросът е как учениците са подготвени и какво виждат на пътя – предизвикателства, порутена градска среда, в която трябва да се взимат решенията”, каза Петрова.

„Родителите е хубаво да познават децата си и да знаят какво умеят те в пътната среда", каза още тя и добави, че не може да се избяга от отговорността на родителите, но инфраструктурата също е пречка пред безопасността на движение.

„Трябва да различаваме полезността от носенето на каски и тяхното законно въвеждане като задължителни", обясни Петрова. Според нея липсва яснота за правилата на движение на велосипедистите.

Целия разговор вижте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase