Той смята, че климатичните промени оказват голямо влияние

Ситуацията с горските пожари у нас и в съседните страни става все по-сложна. Колко е тежка ситуацията на Балканите коментира Петър Бонев от Европейския координационен център за реагиране при извънредни ситуации в в „Интервюто в Новините на NOVA”.

Шведски самолети гасят огъня в Малешевска планина, хората остават втора нощ извън домовете си (ВИДЕО)

„Ситуацията на Балканите, особено през последните няколко седмици, е доста тежка. В момента всички възможни ресурси на държавите са ангажирани с гасенето на пожарите”, каза Бонев.

„Механизмът за гражданска защита на ЕС е една платформа за сътрудничество между държавите членки. Ние сме пазителят на този механизъм и съблюдаваме тази координация да върви, да няма дублиране на помощта, която се предоставя. Бързината на реакцията ни зависи от тази на държавите членки”, обясни той.

„До колкото знам от колегите вече работят шведските самолети. В Швеция за момента пожарната обстановка е спокойна, всички индекси са в зелено или максимум в жълто, което е добре. Това позволи да изпратят самолетите като помощ”, каза още Бонев.

„Албания поиска за трети път помощ, в Северна Македония ситуацията е най-тежка. Тежко лято имаме за момента”, заяви той. Според него климатичните промени оказват голямо влияние.

Целия разговор гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase