Според него Ливан не бива да бъде подценявана като въоръжена сила, но едва ли ще се стигне до пълномащабна война с Израел

Неведнъж съм арестуван на КПП от "Хизбула" в Бейрут. Вкарват те във вагон и те разпитват дали си бил в Израел и дори дали си шпионин. Това им е фиксидея. След известно време те пускат, но се е случвало да ме посещават и където живеех. Това каза за "Офанзива с Любо Огнянов" журналистът Иво Инджев.

Лидерът на "Хизбула": Ще отмъстим за убийството на Исмаил Хания

"Веднъж се озоваха пред вратата ми с оръжие, за да ме канят на митинг, на който да си заплатя да присъствам, за да го отразя. Дори ми даваха цигара, а знаеха, че не пуша. Писал съм текстове за случващото се, но са отивали с надпис "секретно" в архивите, за да не се влошат отношенията ни с Иран, на която продавахме оръжие", разказа още той.

Според него Ливан не бива да бъде подценявана като въоръжена сила, но едва ли ще се стигне до пълномащабна война. "По-скоро ще има обстрели с ракети, те имат с най-малко 100 000. Понеже разстоянието е кратко и трудно биха били прихванати, вероятно ще ги изстрелят от Иран", коментира Инджев. 

По думите му "Хизбула" е най-успешното творение на аятоласите. "Те създадоха държава в държавата чрез подставени лица. През 1983 г. в Бейрут се озовах в малък Иран - навсякъде бяха ликовете на Хомейни и героите на "Хизбула". Половин година по-късно започна офанзивата срещу мюсюлманското насилие чрез сирийска логистична подкрепа и наложиха принципите на екстремизма", спомня си журналистът. 

Целия разговор гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase.