Как работят термопомпите?

Изключително горещата вълна, която нажежи въздуха в последните седмици, сякаш отмина, но лятото е все още в разгара си. Знаем отлично, че горещините могат да бъдат по-неприятни от студовете, особено при все по-меките зими. Но и в студените месеци е най-приятно жилището ти да е истински дом, в който те чака комфорт и уют. А за уютната атмосфера е много важна и правилната температура.

Не са изолирани случаите, в които по време на горещините напоследък много домакинства прибягнаха към спешно монтиране на климатици – на студено можеш да се наспиш отлично добре завит, но в жегите нямаш друго спасение. Всъщност, имаш.

Отминаха дните на обемистите радиатори, излишните вентилатори и шумните климатици. Днес тук и сега са термопомпите. Те работят на различен принцип, черпейки вдъхновение от самата природа.

Снимка: LG Electronics

Как функционират ли? Точно както хладилникът поддържа храната на хладно чрез извличане на топлина, термопомпата извлича топлина от нейния източник (въздух, земя или вода) и я пренася у дома или в работното помещение за топлина или черпи от тях студ за охлаждане. Всичко това е възможно благодарение на термодинамиката и циклите на хладилния агент.

Термопомпата е устройство, работещо на принципа на климатиците, като загрява топла вода, постъпваща в отоплителната система от радиатори, въздушни конвектори или подово отопление. Докато техният основен принцип остава същият, източникът на температурата, която доставят, варира, като имаме три вида термопомпи.

Снимка: LG Electronics

Термопомпите с въздушен източник (въздух-вода) са най-разпространеният и достъпен вариант, извличащ топлина от околния въздух, дори в хладно време.

Земните термопомпи (земя-вода) извличат постоянната топлина на земята чрез вкопани тръби. Те предлагат отлична ефективност през цялата година, но изискват предварителни разходи за инсталиране. Удобно решение, когато се поставя термопомпа в къща, а не в кооперация или бизнес сграда.

Термопомпите с воден източник (вода-вода) използват съществуващи водни тела като кладенци или езера. Те предлагат постоянна производителност, но не могат да бъдат достъпни навсякъде.

Защо термопомпите стават все по-популярни като надеждно и устойчиво решение за отопление и охлаждане на жилищни и търговски сгради? Основното им предимство е, че предлагат изключителна енергийна ефективност и могат значително да намалят разходите за енергия. Също така са съобразени с най-новите европейски стандарти за шум и за намалени въглеродни емисии.

Снимка: LG Electronics

Един от най-модерните, ефективни и екологично съобразени универсални бойци от света на термопомпите, идва от LG. Техният модел THERMA V R290 идва с няколко сериозни предимства пред по-стари или по-компромисни модели.

R290 осигурява по-висока енергийна ефективност. С този моноблок компанията преминава към хладилен агент R290, който има впечатляващо нисък потенциал за глобално затопляне (GWP) - само три. Уредът е клас А+++ и намалява въглеродните емисии с до 93% в сравнение с традиционните термопомпи, тъй като умело използва въздуха като източник на енергия.

Снимка: LG Electronics

Елегантният дизайн на LG THERMA V R290 Monobloc лесно се съчетава с различни интериорни стилове на дома и сградата, като се отличава с издръжлив, изискан сив корпус и елегантна вълнообразна, тъмносива решетка за ефективна вентилация. Компактният ѝ размер, благодарение на наличието само на един вентилатор, гарантира, че ще се вписва добре под повечето прозорци, като повишава както практичността, така и естетиката.

Като решение от типа Monobloc, THERMA V интегрира хидравлични компоненти в  тялото, опростявайки инсталацията чрез премахване на необходимостта от сложни тръбопроводи за хладилен агент. LG предлага три варианта за монтаж – контролна кутия, хидросплит и комби модули - което прави системата универсална за различни условия. Поддръжката е лесна – техниците имат лесен достъп до компонентите й чрез страничен панел.

Освен това системата е снабдена с технологии за защита от шум и вибрации, които осигуряват спокойна среда както за потребителите, така и за техните съседи. Защото отлично знаем колко неприятно може да бъде шумното климатично тяло на съседите през малките часове на деня.

Снимка: LG Electronics

THERMA V R290 Monobloc е истински универсален продукт, който се отличава с впечатляващ диапазон на работа, идеален за различни климатични условия. В студените дни и нощи тя уверено осигурява стабилно отопление при температури до -28℃, като гарантира уютна топлина дори в най-суровите мигове на зимата.

Снимка: LG Electronics

А работният диапазон на охлаждане от 5 до 48℃ е идеален за горещите летни дни. Температурата на изхода за охладена вода варира от 5 до 27℃, докато температурата на топлата вода може да се регулира в диапазона от комфортните 15 до горещите 75 ℃.

Системата дава удобни за потребителя енергийни решения. Тя е част от платформата Home Energy Platform на LG, като си партнира с тяхната система за съхранение на енергия (ESS), която може да се комбинира със соларни панели на трети страни за цялостно енергийно решение за домакинството. Синхронизира се перфектно с платформата за интелигентен дом LG ThinQ™, като позволява на потребителите лесно да контролират и наблюдават своята термопомпа и да съхраняват допълнителна енергия в ESS.

Така че ако вече си решил, че домът ти или сградата, в която управляваш своя бизнес, има нужда от ефективно и устойчивото отопление и охлаждане, термопомпите са съвременното и интелигентно решение. Те предлагат множество предимства, които ги правят изгодна инвестиция както за домакинствата, така и за бизнеса и внасят така важните уют и комфорт у дома и на работа. Умно и ефективно, точно като теб.

Снимка: LG Electronics