При инцидента дете на полицай го простреля фатално

Оставки след фаталната стрелба, при която 7-годишно дете уби баща си - полицейски служител в Пловдив. Четирима души на ръководна позиция се разделят с постовете си. Освободени от длъжност са директорът на полицията в Пловдив старши комисар Георги Чергов, чиято оставка вътрешният министър поиска. Дисциплинарно уволнен е началникът на „Охранителна полиция” Костадин Спасов. Освободени от длъжност са и началникът на звеното „Специализирани полицейски сили” в Пловдив Иван Елшишки, и Радослав Начев, който е началник на група „Тактически действия”.

Инцидентът стана в сградата на поделение на Специализираните полицейски сили в града в понеделник вечерта.

7-годишно дете простреля смъртоносно баща си в Пловдив

„Веднага проведох разговор с директора на Областната дирекция. Поисках да освободи поста. От това, което чух днес обаче, а именно - повече факти и обстоятелства, съм на мнение, че постовете трябва да бъдат освободени и от началника отдел „Охранителна полиция” към областната дирекция и от началника на сектор „Специализирани тактически действия”, поясни Стоянов пред журналисти.

Шефът на полицията в Пловдив след инцидента, при който дете застреля баща си: Готов съм да поема отговорност

Директорът на пловдивската полиция Георги Чергов заяви, че сам ще подаде оставка. „Малките компромиси водят до големи проблеми. Съзнавам своята отговорност, ще подам заявление за преназначаване на друга подходяща длъжност, независимо, че към момента няма данни, които да водят към персонална отговорност”, допълни Чергов.

Детето е разпитано в присъствието на прокурор, психолог и на майката, която е разследващ полицай. „49-годишният Николай Филипов е опитен инструктор по стрелба с над 10-годишен професионален опит. Завел двете си деца на работното му място и след приключила тренировка ги завел в помещението за почивка и съхранение на лични вещи”, уточни случилото се Георги Чергов. По-голямата част от служителите били в стаята, където се правят разбори, и чули изстрел. Полицаите иззели спокойно оръжието от ръцете на детето, но за съжаление констатирали смъртта на своя колега. Те са в шок от случилото се.

Оръжието е било без предпазител, тъй като е модел за професионалисти, твърди криминалистът Иван Савов. Според него след обучението пълнителят и патроните е трябвало да бъдат извадени, а спазването на вътрешните правила е задължително. „Директорът на полицията има служебна отговорност да организира и да следи за спазването на всички процедури, включително и начина, по който се провеждат тренировки“, подчерта криминалистът. Според него грешката е, че е имало предоверяване и неспазване на забраната за външни лица по време на учения.

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase