Това обяви пред журналисти вътрешният министър Калин Стоянов

Задържаха за 24 часа управителката на нерегламентирания дом за възрастни хора в Банкя, в който избухна пожар, взел една жертва. Това заяви министърът на вътрешните работи Калин Стоянов на брифинг в четвъртък сутринта. 

"В момента работим по досъдебно производство, което е образувано за престъпление - палеж, по смисъла на Наказателния кодекс. Материалите, които имат другите институции, ще бъдат приобщени към производството", посочи силовият министър. 

Кметът на Банкя: Общината не знаеше за съществуването на старческия дом и проверките в него

Калин Стоянов подчерта, че има няколко проверки от Националната агенция по приходите и други институции, които са констатирали административни нарушения и са предадени на прокуратурата, а преди близо 10 дни на МВР. „Вероятно възникват питания кой трябва да затвори този незаконен дом? Това са въпроси към други институции и министерства”, обясни той.

Министърът на вътрешните работи съобщи, че няма нищо ново около разследването срещу Румен Гайтански-Вълка и отбеляза, че МВР ще продължи да оказва съдействие на Комисията за противодействие на корупцията. „Предполагам, че предстоят разпити и експертизи”, допълни Стоянов, като предположи, че ще бъдат издадени и заповеди за издирване.

Акция "Кредит": Очакват се подробности за казуса с Гайтански

Калин Стоянов отбеляза, че номинираната за следващ служебен премиер Горица Кожарева в сряда е провела продължителна среща с всички областни директори на МВР и главния секретар. След това тя е пожелала и среща със Стоянов и заместниците му, на която е поискала доклади с информация.

Прекият началник на полицейския служител, който загина в Пловдив, след като 6-годишното му дете го простреля, е входирал болничен лист, може би умишлено, според министъра. „С това се опитва да надхитри системата на министерството. Но аз го уверявам, че това няма да се случи. Днес ще приключим въпроса и с директора на областната дирекция”, добави Стоянов.

След стрелбата в Пловдив: Четирима полицейски шефове се разделят с постовете си

На този фон от община Банкя заявиха, че не са знаели за проверките в старческия дом. Според кмета на Банкя Рангел Марков домовете са на лицензионен режим, който е издаван от Социалното министерство и те са тези, които контролират тяхната дейност.

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase