Според журналиста Емилия Милчева системата на банката е тъмна и непроницаема

Трима души се сдобиха с обвинения от Прокуратурата, след като Комисията за противодействие на корупцията (КПК) започна разследване във връзка с неправомерно усвоен кредит от Българската банка за развитие (ББР) за близо 150 млн. лв., дадени на фирма, свързана с Вълка. Обвиняемите са бизнесменът Румен Гайтански - Вълка, бившият шеф на ББР Стоян Мавродиев и Иван Георгиев, адвокатът, който представлява фирмата, усвоила кредита. Последният вече е задържан, докато другите двама все още не са открити.

Акция "Кредит": Продължава разследването по казуса с Гайтански

„Основният извод е, че „пожарът” в ДПС „подпали” обръчите от фирми и междувременно се получи демаскиране на институциите, които бяха в пълна хибернация. Те действат тогава, когато някой им нареди как да го правят. Цялата система на ББР е доста тъмна и непроницаема за обществото. Там има публичен ресурс, а това означава, че би трябвало да влизат и Сметната палата, и Агенцията за държавна финансова инспекция”, коментира в студиото на „Здравей, България” журналистът Емилия Милчева.

Прокуратурата повдигна обвинения на Гайтански и Мавродиев

„Вярно е, че чадърът се е превърнал в бухалка, това е очевидно. Три-четири години е премълчавано всичко по този случай и сега изведнъж се активизира. Прокуратурата и КПК не изглеждат добре. Сюжети като този са основната причина да го няма усещането за справедливост у нас. Създава се усещане, че цялата държава не работи, не се справя и няма намерение да се справя с корупцията. Това са казуси, които се диктуват единствено от политическата конюнктура, а не от закона”, добави политическият анализатор Георги Харизанов.

Според нея изслушването на Цветан Василев в парламентарна комисия в четвъртък е разкрило интересни факти. „От години държавността и всички институции са подчинени на задкулисие. Виждаме, че политиците не са в състояние да направят нищо”, каза още Милчева.

Целия разговор гледайте във видеото.

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase