Коментират криминалистът Иван Савов и Емил Георгиев от Инициатива "Правосъдие за всеки"

Защо полицаи излязоха в подкрепа на Калин Стоянов, след като президентът не одобри кабинета „Кожарева”? Има ли проблем в това спонтанно събиране, както го наричат полицаите? И имало ли е натиск над Горица Грънчарова да не назнача Калин Стоянов за министър? Тези теми коментираха в предаването „Здравей, България” криминалистът Иван Савов и Емил Георгиев от Инициатива „Правосъдие за всеки”.

„Цирковата ситуация става все по-заплетена. Това е цирк, който се разиграва пред хората”, заяви Иван Савов. „От една страна президентът направи това, което служителите в МВР искат - той остави министър Стоянов да бъде министър за неопределено време, защото очевидно избори октомври няма да има. Реално той направи това вчера. Нямаше друг полезен ход. Президентът в крайна сметка има глас при съставянето на служебно правителство. Това обаче не оправдава неговото озлобено поведение вчера и начина, по който се отнесе с кандидата за служебен премиер. Тази дама прояви характер, който не сме виждали доста време в българските политици”, коментира още Савов.

Емил Георгиев коментира дали телефонно обаждане до Грънчарова може да се определи като натиск.

„Натиск е непознато за Наказателния кодекс понятие. Не познавам съдържанието на сигнала, пратен до главния прокурор. Има съобщение, че тепърва ще се извършва проверка”, коментира Емил Георгиев.

Що се отнася до събирането на служителите на МВР в подкрепа на Калин Стоянов, Савов не вижда проблем, докато Георгиев е на обратното мнение.

„Като един от учредителите на най-големия синдикат в МВР, човек, преживял три опита за моето дисциплинарно уволнение от различни ръководители, включително един от тях заради голям протест преди години, на който бях комендант, трябва да ви кажа, че ситуацията, която се разви последните дни и начина, по който се коментира имат ли право служителите да изказват мнение, ме върна във времето на министър Миков. Тогава надигането на глава се водеше някакъв вид страшно събитие, едва ли не как може полицаите да имат някакво мнение.”, заяви Савов.

„За мен няма проблем. Аз бях на две от проявите, там имаше и ръководители, но 95% от хората бяха редови служители от различни служби”, каза Савов.

Запитан дали полицаите са били приканвани от шефове да се включат в демонстрацията чрез вайбър групи, Савов каза, че не е виждал в този случай такива съобщения.

„Такива групи има от 15 години. Аз лично съм организирал прояви през тях някога”, каза Савов. „Когато става въпрос за преследване на обща цел, а в случая е запазването на относително спокойствие, което цари в системата от 1 година насам, не виждам проблем служителите и техните ръководители да са на едно и също мнение”, каза Савов.

Емил Георгиев обаче е на друго мнение.

„Правото на протест е конституционно гарантирано. Като част от „Правосъдие за всеки”, която е организирала много протести, мога да бъда само поддръжник на тези прояви. От друга страна правото на протест може да бъде ограничавано със закон. В Закона за МВР е предвидено, че може да се протестира по синдикални съображения. Събиранията в подкрепа на Калин Стоянов, който е министър и с това политическо лице, имат политически характер. Хората може да не са на това мнение и да не са с това съзнание, но това не променя обстоятелството, че участват в политически процес”, заяви Георгиев.

Повече гледайте във видеото

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase