Коментар на политически анализатори

Има алтернативи от "домовата книга" за служебен премиер, някои кандидати дори са склонни да се съгласят. Не знам защо обаче се нагнетява напрежение около фигурата на вътрешния министър, може би е заради предизборната кампания. Честните избори не зависят само от МС, но и от партиите, които имат наблюдатели, застъпници и членове на СИК, те също трябва да контролират честния процес. Конституционалисти трябва да кажат дали президентът може да назначи предсрочни избори и без да е избран нов служебен премиер. Това каза политологът Георги Киряков в студиото на "Здравей, България".

Конституционна криза? Търси се нов служебен премиер

Според политолога доц. Стойчо Стойчев пък основната роля на МВР и на кабинета е на първо място ненамеса. "Не бива да се оказва натиск за гласуване в някаква посока. На второ място е логистичното обезпечаване на изборите, но ЦИК гарантира прозрачността и честността на изборите. Основният критерий за честност на вота е дали някоя партия го оспорва. Ако никой не го прави, значи са били честни. Кирил Петков е признал резултата от последния вот, значи е бил честен. Все повече се разчита на МЕУ заради гласуването с машини, а това засилва организационната тежест на Министерския съвет", заяви той. 

На свой ред социологът Първан Симеонов посочи, че промените в Конституцията са довели до по-голям хаос. "Трябва да говорим не само за политическия образ на някого, но и за професионализма му. При Стоянов се подозират сериозни зависимости от Пеевски, Радев се противопоставя, а Борисов зае балансирана позиция. Едно е МВР да погне купувачите на гласове, друго е да не го направи, това има различно значение за партиите. Разделението не е вече Изток-Запад, а корупция-антикорупция. От ПП-ДБ се надяват на поредна форма на сглобка, този път срещу Пеевски. Борисов вижда това, знае и, че в един момент ще искат да остракират и него, затова се върна в балансьорската си роля. Предвиждам яростна битка на партиите, които са антиПеевски и самият него, който беше сатанизиран в прекомерна степен", коментира той.

Целия разговор гледайте във видеото.

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase