Светлин Желев с подробности за ареста на създателя на Telegram

Арестът на създателя на Telegram Павел Дуров коментира журналистът Светлин Желев в „Твоят ден“ по NOVA NEWS. Той посочи, че срещу Дуров вече има официално повдигнати обвинения, които не са политически, а за това, че платформата дава свобода на разпространение и отказва модерация на различни престъпления. Журналистът поясни, че Дуров е бил предупреждаван многократно, а също така е знаел, че ще бъде арестуван във Франция, тъй като заповедта е пусната много отдавна.

Павел Дуров: Кой е арестуваният основател на Telegram

Желев смята, че повдигнатите обвинения до известна степен са правдиви. Той допълни, че една от основните теми в казуса е свободата на словото и регулацията в социалните мрежи.

Желев допълни, че преди Telegram Дуров става известен със създаването на руския Facebook - „ВКонтакте“. Той поясни, че руските власти са искали да имат контрол върху мрежата, за да имат достъп до данни на опозицията, на протестиращи, включително и да бъде свалена страницата на Алексей Навални, но Дуров е отказал. Социалната мрежа продължава да работи и днес, но тя е отнета от създателя чрез инвестиции на руски олигарх. Желев посочи, че след това Дуров прави Telegram.

Арестуваха създателя на Telegram

„Това приложение не е най-сигурното, което предлага комуникация между потребителите“, каза още журналистът.

Telegram за ареста на основателя на платформата: Дуров няма какво да крие

Целия разговор гледайте във видеото.

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase