Здравните власти все още нямат информация за състава на продукта

Енергиен прах за смъркане, рекламиран от певицата Диона, предизвика вълна от недоволство в социалните мрежи. Според рекламата този продукт е безвреден, но здравните власти все още нямат информация за състава му.

В опаковката на въпросния продукт има или един или два контейнера с прах, тръбичка и карта, с която веществото да се подреди, за де се смърка. Няма възрастови ограничения, а препоръчителната възраст е 16 години, поне според търговеца, но се препоръчва родителски контрол.

ПЪРВО ПРЕД NOVA: Диона след скандалната реклама

Рекламно лице на енергийния продукт, който се употребява през носа, стана Диона, която в началото на годината беше задържана след шофиране с наркотици в кръвта. Тогава първо обясни, че пила хапчета за понижаване на температурата, а по-късно призна, че е взимала наркотици.

„Спокойно, не е това, което си помислихте. Това е нова енергийна напитка. Абсолютно законна и напълно безвредна. Доверете се на опита”, тези думи са част от видеото, което певицата Диона публикува вчера в социалните мрежи. Днес вълната от недоволство я накара да го изтрие.

„Тази напитка е абсолютно безвредна, щом е лицензирана и е допусната на пазара”, смята певицата.

КЗП санкционира фирмата, разпространяваща енергийния прах, скандално рекламиран от Диона

Подобни твърдения не бяха потвърдени от Българската агенция по безопасност на храните и от Министерството на здравеопазването.

„Аз, като я употребих, нищо ми нямаше, все едно съм изпила едно кафе, колкото са вредни другите енергийни напитки, толкова е вредна и тя. Не знам колко е вредна, не съм химик”, коментира Диона.

И въпреки че певицата е категорична - вече е далеч от наркотиците, в края на рекламното видео призовава купуващите „да се доверят на опита”. „Много хора ги задържат с наркотици. В районното има десетки хора всеки ден. Не, не е нормално. Интересът обаче е само върху мен, което не е нормално”, смята тя.

МЗ след рекламата на Диона: Не сме разрешавали продажбата на енергиен прах

От БАБХ обясниха, че сайтовете, които продават веществото, въвеждат в заблуждение потребителите заради информацията, че прилича на храна. От Министерството на здравеопазването пък заявиха, че са предприели незабавни действията и започват проверка, заедно с БАБХ и Комисията за защита на потребителите. От комисията обаче обясниха, че сигналът е дошъл при пях преди месец. 

„Извършили сме проверка и са установени нарушения на сайтовете, които продават тази стока”, обясни директорът на Дирекция „Защита на потребителите при продажба от разстояние” в КЗП Христо Трендафилов.

От КЗП още преди месец са изпратили информация на здравното ведомство, за да установят какво има в енергийния прах. „До този момент не сме уведомени от Министерството на здравеопазването”, уточни Трендафилов.

Политически реакции и сигнал до прокуратурата след видеото на Диона

Днес от МЗ и от БАБХ предпочетоха да не застанат пред камерата ни и да отговорят на въпросите, а вместо това изпратиха писмени позиции. Иначе, в сайта на продавача е описано, че е необходима консултация с лекар преди приема на веществото.

„Те знаят много добре, че никой няма да отиде да се консултира с лекар. За да се консултираш, трябва да знаеш точния състав. Аз силно се съмнявам, че той е изразен точно, както трябва да бъде”, подчерта Пламен Йотински - зависим, основател на терапевтичен център.

„По никакъв начин да не асоциираме енергиен бустер с кокаин, защото двете неща са Лом и Лондон. Защо не свързваме глюкозната система, която се слага, за да подсили организма, с кокаин, който се приема венозно. Защо хората не реагират така”, пита Диона.

„Това е действие, което подбужда единствено деструктивно поведение. Това е действие, което подбужда начин на живот, който е свързан с наркотици, с наркотични вещества, което разгражда обществото”, допълни Йотински.

От МВР потвърдиха, че сигналът за енергийния прах е постъпил в ГДБОП.

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase