От началото на годината жените, загинали от ръцете на партньорите си, са 14, показва статистиката

Зачестяват тежките случаи на домашно насилие. Преди дни мъж уби жена си с чук. За огромно нещастие от началото на годината жените, загинали от ръцете на партньорите си, са 14. 2024 година е поредната, в която броим жертвите, без да можем да им помогнем. Темата в студиото на "Социална мрежа" по NOVA News коментира Йорданка Игнатова, ръководител Кризисен център "Св. Петка" към асоциация „Анимус“. 

"Насилието има различни нива. Когато говорим за висок риск за живота и здравето на жената, това означава наистина тежък случай. Когато затваряш телефона и си казваш, че тази жена може да бъде убита в следващия момент. Това са спешните случаи, които изискват незабавни мерки", обясни тя. 

С чук: Мъж уби жена си в София

По думите ѝ на горещата телефонна линия за пострадали от насилие 080018676 се обаждат хора, които "понякога просто искат да бъдат консултирани". "Понякога те не са взели решение да напуснат ситуация на насилие. А по-скоро се подготвят за това. И искат да знаят какви опции има пред тях. Дали има кой да ги подкрепи. С какво може да ги подкрепи. Търсят обикновенно психологична помощ, юридическа помощ и правно представителство. Говорим за защита по Закона за домашното насилие. И хората, които нямат други опции - търсят и настаняване в кризен център", подчерта Игнатова. 

Целия разговор гледайте във видеото. 

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase