В последните дни на 50-ия парламент Планът за устойчивост успя да скара депутатите

Спор в кулоарите на парламента. Асен Василев от ПП-ДБ предупреди, че страната ни може да изгуби средства по Плана за възстановяване и устойчивост. Това ще се случи, ако няколко закона не бъдат приети до края на работата на това Народно събрание.

Василев настоя в броените дни на парламента да се форсира приемането на три антикорупционни закона, от които зависи получаването на средства. По думите му става въпрос за: Закона за подаване на сигнали, правилата за избор на шефа на Антикорупционната комисия и Закона за личния фалит.

Василев обвини ГЕРБ в блокаж на изброените от него законопроекти. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отвърна на критиката с критика. И припомни, че в парламента ПВУ е внесен именно от ГЕРБ.

„Крайно време е Бойко Борисов да спре да се крие по храстите, а да излезе и да каже като мъж „Тези закони ни притесняват, притесняваме се, че като ги приемат, ще ни хванат за корупция”. И най-накрая тези 12 млрд., които България чака от Европа, да дойдат, а не от ГЕРБ да ги блокират, защото ги е страх и се крият по всякакви храсти, села и паланки”, посочи Василев.

От Силистра лидерът на ГЕРБ отговори: „За няколко дни да се приемат закони, които след това ще имат дълги последствия и не знаем какъв ще е изходът - това приключи. Те станаха като Корнелия Нинова - да се разберем по женски, по мъжки, по джендърски, Борисов го е страх. Те са страшно смели, ние сме се уплашили. А Плана за възстановяване Томислав Дончев го депозира в парламента и след четири години някой се събудил сутринта и започва да призовава ГЕРБ. За какво?”.

От ДПС бяха лаконични. „Виждам, че Асен Василев явно питае чувства към г-н Борисов, да ги оставим, да не ги коментирам. Те ще си ги споделят помежду си”, призова Делян Пеевски.

Критика дойде от „Възраждане” и БСП.

„Кой управляваше девет месеца и с кого управляваха те? Имаха конституционно мнозинство. Вместо да разбутват конституцията в посока, каквато се вижда е абсолютно абсурдна, можеха да приемат всичко, което искаха”, смята Цвета Рангелова от „Възраждане”.

„Аз се учудвам на късата памет на колегите от ПП-ДБ, защото те бяха в тази срамна сглобка с политическа партия ГЕРБ и с ДПС и по време на тяхното управление не се взе нито едно евро от Плана за възстановяване и устойчивост”, каза Борислав Гуцанов от БСП.

От партията на Слави Трифонов припомниха: „ИТН даде на Асен Василев възможността да извърви целия път по антикорупционното законодателство - с мнозинство извън Бойко Борисов и Делян Пеевски. Неговият партньор Кирил Петков отказа да има антикорупционно законодателство извън Бойко Борисов и Пеевски”, заяви Станислав Балабанов.

През следващата седмица на извънредно заседание депутатите ще изслушат вицепремиера и финансов министър за предложенията на кабинета за промяна в Плана за възстановяване.

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase