Какви са притесненията им и какви опасности крият според тях автоматите за медикаменти

Българските фармацевти са в протестна готовност във връзка с приетия на първо четене закон, свързан с продажбата на лекарства чрез автомати. Промените целят добавяне на денонощните аптеки към Националната аптечна карта, икономически стимули за откриването на аптеки в отдалечени райони, извеждане на аптечните автомати извън помещенията на аптеките и държавно финансиране за аптеки в райони с недостиг.

На първо четене: Парламентът прие поставяне на автомати за лекарства на места без аптеки

„Нашето притеснение е, че всичко това, което се коментира, може да прерасне в продажба на медикаменти по лекарско предписание във вендинг машини. Това ще доведе до катастрофално положение със здравето на хората”, заяви в „Здравей, България” председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов.

По думите му към момента в предложения законопроект не е уточнено какво ще се продава във въпросните вендинг машини. „Това е въпрос на наредба, която много лесно може да бъде променена. Подозираме, че точно това е и целта – тази наредба да бъде променена впоследствие”, подчерта Костов.

Притесненията на фармацевтите са, че лекарства, изискващи рецепта от лекар, както и такива без предписание, ще се продават със свободен достъп в неограничена дозировка срещу няколко банкнотни, пуснати в автомата.

„Когато няма филтър между закупуването на лекарство, между пациента и лекарството, този филтър се казва магистър-фармацевт и е квалифициран специалист, тогава случаите на злоупотреба ще бъдат много. Тази машина ще продаде лекарство и на 4 годишно дете”, каза Антон Вълев, председател на Национална аптечна камара.

Освен това автоматите били скъпи и сложни за ползване, смятат фармацевтите. Вместо да се дават пари за тях, средствата можело да отидат за субсидиране на фармацевти нощна смяна във вече съществуващи обекти.

„Държавата трябва да предприеме мерки, ние също искаме денонощни аптеки. И както виждате от самите числа, нощни смени може да има, ако се субсидират извънредно. И ние сме съгласни да се субсидират нощни смени, а не апарати”, посочи Вълев.

Вносителите от партия „Възраждане” обясниха, че не са планирали в машините да се продават лекарства с рецепта. Самите автомати щели да се вкарат в регистър, който да се следи от Агенцията по лекарствата.

„Изваждането на аптечните автомати извън помещенията е единственото смислено нещо, което можем да направим. Защото и към момента аптечни автомати има, но те, по регламент, се намират в самата аптека”, заяви Маргарита Генчева.

От ПП-ДБ вече са вкарали предложения ограничаване на броя медикаменти, които ще могат да се продават във вендинг машините. Предложили са и процедура, през която Здравната каса да дава стимули за отваряне на денонощни аптеки в малките населени места. „Направихме процедура, в която Касата оценява гъстотата на аптеките в районите. И ако гъстотата е ниска и хората имат ограничен достъп, се създават допълнителни стимули от самата НЗОК”, каза Александър Симидчиев.

Законопроектът предстои да бъде разгледан и на второ четене.

Повече по темата гледайте във видеата.

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase