На териториите, които страната контролира, има 9 топлоелектрически централи

Украйна се подготвя за предстоящата зима, която според енергийните експерти ще бъде най-тежката от началото на пълномащабната инвазия. Украинците бързат да възстановят повредените електроцентрали, след като интензивните руски ракетни атаки тази година унищожиха 90% от капацитета за производство на топлинна енергия в страната. 

Репортаж на Voice of America показва една от топлоелектрическите централи в Украйна. От съображения за сигурност не са посочени нейното име, местоположението, както и имената на служителите.

Тази пролет руска ракетна атака почти унищожи централата. Часовникът над контролното табло е спрял точно в момента, в който е била ударена. 

"Преди това бяхме преживели няколко атаки, но тази беше изключително мащабна. Няколко ракети удариха различни обекти. През първите няколко секунди не можех да повярвам какво се е случило.", казва един от служителите в централата.

Вече в продължение на четири месеца персоналът работи денонощно. Разрушенията са толкова големи, че все още отломките се разчистват. Според ръководството на електроцентралата загубите се оценяват на 400 милиона долара. 

"Разчистваме отломките, инсталираме ново оборудване и възстановяваме това, което е годно. Подменяме тръбите, ремонтираме металните конструкции и поправяме котелът", споделя друг служител.

Чуждестранните партньори, особено Ирландия и Норвегия, помагат като изпращат оборудване. Налице е оптимистичен план за частично възстановяване на производството до края на октомври. Цялостната реконструкция обаче ще отнеме много повече време. 

"Конверторите трябва да се поръчат предварително. Изработката им може да отнеме една година. Същото е и с другото оборудване. Отнема време да бъдат инсталирани и адаптирани към нашата станция", казва служителят. 

Британският външен министър: Путин няма да уплаши Запада

На териториите, които Украйна контролира, има 9 топлоелектрически централи. "Тази година, през април, имаше пет вълни от масирани атаки срещу нашите електроцентрали. В даден момент беше унищожен 90% от капацитета ни за производство на електроенергия", посочва главният изпълнителен директор на компанията - собственик.

Производството на топлинна енергия е от решаващо значение за Украйна, особено през зимата, когато потреблението на електроенергия е по-високо. 

"Атомните централи осигуряват 50-60% от потребяваната електроенергия. Въпреки това, по време на сутрешните и вечерните пикове в потреблението, ние се нуждаем от балансираща енергия, която се осигурява от водните и топлоелектрическите централи. Без тях ще има прекъсвания на електрозахранването", разказва представител на централата.

Главният изпълнителен директор на компанията собственик, казва че тази зима може да се окаже най-тежката от началото на пълномащабната инвазия. Освен оборудване, липсва и противовъздушна отбрана. "Винаги първото, което сме искали от нашите съюзници, е да засилят въздушната отбрана на нашите електроцентрали, за да може всичко, което направихме, всички усилия, които положихме, и милионите инвестиции, които бяха вложени през тези 6-7 месеца, да не бъдат унищожени при друга атака", посочва той.

Целта на компанията е да възстанови поне 70% от разрушения капацитет. Те ще трябва да го направят до края на октомври или средата на ноември - навреме, за да започнат да осигуряват топлина, която да помогне на Украйна да преживее поредната люта зима във войната, посочват от VOA.

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase

Източник: Voice of America