Предстои да преминат процес по удостоверяване

Изтеглени бяха серийните номера на машините за гласуване за предстоящия вот през октомври. Сега предстои да преминат процес по удостоверяване, за да бъдат включени в изборите.

Тегленето на серийните номера се проведе публично в Министерството на електронното управление, в присъствието на служебния министър-председател Димитър Главчев и министъра на електронното управление Валентин Мундров.

Номерата на машините бяха избрани на случаен принцип, което представлява ключова стъпка в подготовката за прозрачни и сигурни избори.

Карадимов: Трябват законодателни промени, за да няма „мъртви души” в избирателните списъци

Междувременно вчера директорът на фирмата, която поддържа и доставя машините – „Сиела Норма”, заяви, че Централната избирателна комисия е обявила с 15% по-ниска сума за услугите и ако не се договорят, то машинен вот през октомври може да няма.

От ЦИК пък заявиха, че сумата е сходна с тази от предходните избори.

Запитан дали има опасност да останем без машинен вот, Димитър Главчев каза, че се надява да не се стига дотам.

„Има не само в тази посока натиск за повишаване на цени. Има такъв и при склада, който съхранява машините. Надявам се да не се стигне дотам, тъй като това ще бъде много голям скандал. Това са търговски отношения между ЦИК и съответните контрагенти. От друга страна е право на търговците да искат подобряване на условията. Не смятам, че са ощетени” заяви Главчев.

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase