Кое е едно от най-ексклузивните гастрономически преживявания

Днес е празник и във Франция. На 22 септември 1792 година страната официално е обявена за Република. Денят не се чества, но на 23 септември французите отбелязват празника на гастрономията.

Едно нетрадиционно кулинарно събитие събра някои от най-добрите шеф-готвачи от целия свят - "Вечеря в небето". Идеята за концепцията се ражда в Белгия, през 2006 година, а днес подобни кулинарни полети се организират на много места по света, макар да остават привилегия за лимитирана публика.

Трапезата на Иван Вазов: Кои са любимите ястия на поета (ВИДЕО)

На борда на “летящия ресторант” гостите посреща едно от големите имена на френската гастрономия – Фредерик Жуно, който използва български мед с роза в своята кухня. Като всяка гениална идея и тази за вечеря в небето се ражда случайно, споделя създателят на концепцията Давид Гиселс. 18 години след първия полет, “летящата маса” прекосява небето в над 60 държави от целия свят. "На 24 април 2006 година направихме първата “Вечеря в небето”. Беше в деня на 11-тия рожден ден на дъщеря ми. На края на вечерята ѝ поднесох тортата със свещите в небето', каза той.

От Париж до Лас Вегас, през Сидни и Дубай, чак до София, небесната вечеря се радва на огромна популярност, но остава малко достъпна. Желанието на организаторите е да предлагат ексклузивност, а за това говори и цената на кулинарното преживяване – около 300 евро на човек за вечеря. "Освен вечери във въздуха имаме и други платформи, чрез които организираме сватби, концерти, кино събития в небето", добави Гиселс.

Кулинарна поезия предложиха и 120 от най-добрите шеф-готвачи в света, а стария град в красивия провансалски Мужан се превърна в импровизиран ресторант.

Повече вижте във видеото.

ВСИЧКО ЗА ДЕНЯ НА НЕЗАВИСИМОСТТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase