Политологът проф. Милена Стефанова на свой ред посочи, че казусите в БСП и ДПС ще са интересна тема в следващия месец

Цената за обслужване и логистика на машините, оферирана от "Сиела Норма", беше с около половин милион повече от определената с обществената поръчка от ЦИК. В края на краищата разбрахме, че е постигнато разбирателство и офертата е намалена с малко над 100 000 лева. Ще имаме машинно гласуване, защото приехме условията на единствения кандидат за осигуряването на вота. ЦИК не успя да създаде звено на управление на електронното гласуване, за да не е зависима от фирми. Това каза в студиото на "Твоят ден" Цветелина Пенева от Обществения съвет към ЦИК.

„Сиела норма”: Хартията беше причината за 2/3 от проблемите с машините на последните избори

''ЦИК трябваше да създаде ред, по който заявления за регистрация да се приемат и по електронен път. Комисията е оазис на аналоговия свят, но ние живеем в дигиталния", допълва тя.

Политологът проф. Милена Стефанова на свой ред подчерта, че ЦИК не решава вътрешнопартийни спорове. "Съдебните институции се произнасят, така че да не бъде стопиран изборният процес. Най-голямото предизвикателство пред вота е да видим какво ще стане с двете фракции на ДПС, как ще провеждат кампания, какви сблъсъци би имало и какви ще са резултатите им. Драмите в БСП след разцеплението и обединението, какво ще се случи там, това също е интересна тема. Колко партии ще влязат в НС е интересен въпрос, също и с колко още ще спадне изборната активност", коментира тя.  

По думите ѝ критиките към ЦИК не са към функционалността ѝ, а към това, което е била готова да направи. "Ако не ѝ е вменено нещо по закон, нямаме никакви основания да критикуваме. Процедура за електронно подаване на документи е нужна, но изработването ѝ не е задача на Комисията, тя не е администрация", обясни Стефанова. 

Целия разговор гледайте във видеото. 

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase