Двамата обаче не влизат в пряк сблъсък за гласовете на избирателите

Нова страница във войната в ДПС. Ахмед Доган и Делян Пеевски не влизат в пряк сблъсък за гласовете на избирателите по места. „Алианс за права и свободи” посочи Доган като водач в Кърджали и Разград. Пеевски води листите на „Движение за права и свободи - Ново начало” в Хасково и Благоевград. Сблъсъкът между тях обаче остава в полето на това кой държи лостовете на партията.

Доган ще води листата на „Алианс за права и свободи” в Кърджали и Разград

Централният съвет на ДПС е потвърдил решенията на Централното оперативно бюро, с които Делян Пеевски и още седем партийци бяха изключени и отстранени от ръководните органи на Движението, съобщиха от кръга на ДПС, свързан с Ахмед Доган. Срещата на хората около почетния председател се проведе в понеделник вечерта в отсъствие на медии. В прессъобщение се посочва, че на разширеното заседание, освен препотвърждаването за отстраняване на Пеевски, са били подредени и листите с кандидат-депутати, с които Алиансът за права и свободи ще се яви на изборите през октомври. От своя страна Пеевски, който отива на изборите с коалицията „Движение за права и свободи - Ново начало”, не коментира решенията за изключването му от структурите на Движението, но обяви, че се затваря „срамна страница за ДПС”.

В изказването си пред съмишленици Доган не нарича по име Пеевски, а използва израза „момчето”. И казва, че всички в движението, и самият той, носят вина за ситуацията в момента. „Добре, че се получи това с това момче, аз поне не му произнасям името, иначе бяхме се стопили”, посочи почетният председател на Движението.

ЦОБ на ДПС: Решени сме да се противопоставим на издевателствата над нашите членове и симпатизанти

По думите му през последните години защитната система на ДПС е била „почти към нула, а хората са били изместени от политическия елит”. И за да се възстанови защитната система на Движението, трябвало да се върне практиката решенията да се взимат колективно, а не еднолично.

„Наши партийни функционери довчера, които са имали такава кариера и в Европарламента, и в националния парламент, стават диктатори и репресират наши хора. Наши хора репресират наши хора. Виждате ли за какво става въпрос. Това не трябва да се позволи. Срам ме е, господа, срам ме е. Срам ме е от действията на това момче”, допълни Доган.

Според почетния председател голямата цел е да няма ДПС, за да се атакува общността, която стои зад партията. „Това момче застрашава демокрацията в страната и държавността. Ние, ако не го спрем, няма кой да го спре”, предупреди той.

Делян Пеевски: ДПС без ДС! Това е новото начало

Делян Пеевски не коментира решението за изключването му, както и на близките до него. Но в позиция до медиите обяви, че се затваря една страница. „С приключилата днес регистрация на кандидатските листи за предстоящите парламентарни избори стана ясно едно - днес бе затворена срамната страница и прерязана пъпната връв на ДПС с комунистическите тайни служби и Москва”, заяви председателят на ПГ на ДПС.

„Движение за права и свободи - Ново начало” влиза в предизборната надпревара без онези, които 34 години използваха партията и общността за постигане на личните си цели и потребности, превръщайки партията в клиентелистка. ДПС без ДС! Това е новото начало”, допълва Пеевски.

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase