Искането беше обсъдено в Боровец на изнесено заседание на Комисията по туризъм

Концесионерите в големите ски курорти поискаха ДДС за ски услугите и спортните съоръжения да бъде върнат на 9%. Ставката беше такава до 30 юни, но след това стана отново стандартните 20 на сто. Искането беше обсъдено в Боровец на изнесено заседание на Комисията по туризъм към Народното събрание.

Ако ДДС ставката за ски услуги и съоръжения остане 20%, цените в зимните курорти може да се увеличат драстично, казват концесионерите. „При всички положения, с повишението на ДДС, цената трябва да се увеличи най-малко с 11%, за да компенсираме разликата в данъка. Оттам нататък следва да компенсираме по някакъв начин и инфлация, заплати и всички останали разходи. Задачата става доста сложна“, обясни изпълнителният директор на „Пампорово“ АД Мариян Беляков.

Парламентарната Комисия по туризъм заседава от Боровец

От Банско подкрепиха Пампорово. Но посочиха и друг проблем - строежът на втори лифт в курорта. „Да, искаме да изграждаме спортна инфраструктура, но да го направим екологично съобразено. Нашата кабинка е строена 2003 г., сега сме 2024 г., това са 20 години. Вие си представете една кола на 20 г. и една чисто нова. Какви кабинки има вече по света, какво точно се случва и къде отиваме на европейския пазар“, посочи кметът на Банско Стойчо Баненски.

Боровец поиска качествен ремонт на пътя Самоков – София за по-лесен достъп до планината. „От години се чака основен ремонт, много се надявам, че съвсем скоро държавата ще започне процедури, за да се случи“, каза кметът на Самоков Ангел Джоргов.

„Още днес ще се свържа с регионалния министър, за да направим работна среща, свързана с пътя, който свързва курорта Боровец със София“, заяви председателят на Комисията по туризъм в парламента Цончо Ганев.

Как ще бъде отговорено на другите искания на бранша засега не е ясно.

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase